Snickerdoodles.doc

(72 KB) Pobierz
Snickerdoodles

Snickerdoodles

Snickerdoodles

Składniki na około 30 sztuk:

·         250 g mąki

·         pół łyżeczki gałki muszkatołowej

·         3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki soli

·         125 g miękkiego masła

·         100 g drobnego cukru do wypieków (dałam około 75 g, wystarczyło) 

·         1 duże jajko

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Do obtoczenia:

·         2 łyżki drobnego cukru do wypieków

·         1 łyżka cynamomu 

W misce wymieszać mąkę, gałkę, proszek do pieczenia, sól, odstawić na chwilę. Masło zmiksować z cukrem, aż do puszystości i białości, wbić jajko, dodać ekstraktu, dalej ubijać. Do ubitej masy wmieszać suche składniki i dobrze wymieszać (masa nie powinna się kleić).

Cukier do obtoczenia wymieszać z cynamonem. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze cynamonowym, kłaść na blachę, delikatnie spłaszczyć (można wcześniej blachę wyłożyć papierem do pieczenia).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego brązowego koloru. Studzić na kratce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin