Wiatraczki z makiem.doc

(98 KB) Pobierz
Wiatraczki z makiem

Wiatraczki z makiem

Wiatraczki z makiem, chruścik, ciasteczka kruche z makiem

Składniki (na dużą porcję ciastek):

·         50 dag mąki

·         pół łyżeczki cynamonu

·         25 dag masła 

·         1 łyżka oleju

·         13 dag cukru pudru

·         5 żółtek

Ponadto:

·         żółtko do posmarowania

·         mak (suchy) i cukier kryształ do posypania 

Wszystkie składniki zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę czasu. Ciasto rozwałkować na 3 mm grubości, wycinać ciasteczka. Smarować żółtkiem, posypywać makiem i cukrem.

Przykłady:

Wiatraczki: ciasto pokroić na kwadraty, każdy naciąć na rogach i zagiąć tak, aby powstał wiatraczek, posmarować żółtkiem, posypać cukrem i makiem.

Chruścik: ciasto bardzo ostrym nożem pokroić na wąskie (pół cm) paski; posmarować z jednej strony żółtkiem, posypać makiem i cukrem, nadać kształt kręcąc delikatnie ciastem wokół własnej osi, aby powstały sprężynki.

Piec w temperaturze 200ºC przez 15 - 20 minut. Ostudzić na kratce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin