Składniki:
· 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka płatków owsianych
· 1 szklanka ziaren słonecznika
· 1 kostka miękkiego masła
· 1/2 szklanki cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.
Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce, można lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut, na złoto. Zdejmować z blaszki po wystygnięciu.
Smacznego :)
psotnica23