Składniki na około 20-25 ciastek:
· 115 g miękkiego masła
· 60 g jasnego cukru muscovado
· 1 jajko
· 75 g mąki
· 25 g kakao
· 2,5 ml sody oczyszczonej (pół łyżeczki)
· 115 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
· 5 - 6 łyżek nutelli
Masło ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie kremowa. Dodać jajko, mąkę, kakao, sodę, płatki i dobrze wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem, lekko spłaszczając. W każdej kulce kciukiem (lub jak ja - końcem drewnianej łyżki) zrobić wgłębienie.
Piec około 10 minut w temperaturze
180ºC. Wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu łyżeczką (lub - jeśli macie ochotę - szprycą z ozdobną końcówką) w każde wgłębienie nałożyć nutelli.
Smacznego :)
psotnica23