Czekoladowe ciasteczka z nutellą.doc

(82 KB) Pobierz
Czekoladowe ciasteczka z nutellą

Czekoladowe ciasteczka z nutellą

Składniki na około 20-25 ciastek:

·         115 g miękkiego masła

·         60 g jasnego cukru muscovado

·         1 jajko

·         75 g mąki

·         25 g kakao

·         2,5 ml sody oczyszczonej (pół łyżeczki)

·         115 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

·         5 - 6 łyżek nutelli

Masło ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie kremowa. Dodać jajko, mąkę, kakao, sodę, płatki i dobrze wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem, lekko spłaszczając. W każdej kulce kciukiem (lub jak ja - końcem drewnianej łyżki) zrobić wgłębienie.

Piec około 10 minut w temperaturze

180ºC. Wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu łyżeczką (lub - jeśli macie ochotę - szprycą z ozdobną końcówką) w każde wgłębienie nałożyć nutelli.

Smacznego :) 

Ciasteczka czekoladowe z nutellą

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin