Składniki:
Biszkopt:
· 6 jajek
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
· ½ szklanki mleka
· ¾ szklanki cukru
· 2 opakowania cukru waniliowego
· 25 dag margaryny
· 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")
Polewa:
· 15 dag czekolady mlecznej
· około 6 łyżek mleka
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
psotnica23