Milky way.doc

(30 KB) Pobierz
Milky way

Milky way

 

Składniki:

Biszkopt:

·            6 jajek

·            1 szklanka cukru

·            1 szklanka mąki pszennej

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

·            2-3 łyżki kakao

Masa mleczna:

·            ½ szklanki mleka

·            ¾ szklanki cukru

·            2 opakowania cukru waniliowego

·            25 dag margaryny

·            2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")

Polewa:

·            15 dag czekolady mlecznej

·            około 6 łyżek mleka

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin