Rogaliki z truskawkami
Składniki na 16 sztuk:
ciasto:
2 szklanki mąki
4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 jaja
10 dag margaryny lub masła
szczypta soli
tłuszcz do formy
jajo do smarowania rogalików
cynamon
1 kg truskawek
5 łyżek cukru
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, letniego mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia.
Utarte z cukrem żółtka dodaj do mąki, wlej rozczyn, mleko, dodaj sól i stopiony tłuszcz. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryj je i odstaw.
Teraz przygotuj truskawki: rozgotuj je, odparuj, dodaj do nich cukier i cynamon. Z ciasta rozwałkuj duże placki-koła, pokrój je jak tort, promieniście. Na każdy kawałek połóż łyżkę marmolady. Zwiń rogaliki, ułóż je na blasze, odstaw.
Posmaruj jajkiem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C około 30 minut.
psotnica23