Papatacz.rtf

(9 KB) Pobierz
Papatacz

Papatacz

Nadziewane placuszki drożowe

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

50 dag mąki

5 dag droży

niepełna szklanka cukru

3 żółtka

pół szklanki mleka

10 dag masła

pół laski wanilii

skórka otarta z cytryny

l

farsz:

po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, migdałów, fig, daktyli, smażonej skórki pomarańczowej (im więcej bakalii tym lepiej)

łka koniaku

5 dag masła

mielony cynamon

jajo

2 łki cukru

 

Utarte z ł cukru droże zalej letnim mlekiem (pół szklanki) i pozostaw w ciepłym miejscu. W ramach przygotowań posiekaj też drobno wanilię. Do przesianej mąki dodaj jajka, mleko, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Drewnianą ł starannie wyrób ciasto, wlej zaczyn drożowy i stopione masło. Ciasto należy wyrabiać do czasu, aż stanie sięadkie i lśniące, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

 

Posiekaj na drobniutko sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki migdały, orzechy włoskie i laskowe. Rodzynki wymyj, osącz, umieść w miseczce, po czym zalej rumem i na kilka minut odstaw. Figi, daktyle i skórkę pomarańczową posiekaj i wszystkie bakalie dokładnie wymieszaj.

 

Wyrośnięte ciasto podziel na kilka porcji, każ lekko rozwałkuj, posmaruj stopionym masłem, nadziej farszem, posyp cynamonem i zwiń w rulon. Rulony te posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, potnij na grube plastry i poukładaj na posmarowanej masłem blasze. Upiecz je w nagrzanym piekarniku (180°C), co potrwa około 40 minut.

 

Żartobliwa nazwa ciasteczek pochodzi od włoskiego słowa "pappataci", co dosłownie znaczy "jedzący milczkiem", a nadana została pysznym placuszkom drożowym nadziewanym bakaliami. Nikt już dziś nie pamięta, że nazwa papatacz pochodzi z języka włoskiego, a i sam wypiek prawie zniknął z naszego cukierniczego menu. A przecież jeszcze nie tak dawno, parędziesiąt lat temu smakołyk ten był bardzo popularny i należ do żelaznego repertuaru kulinarnego każdej szanującej się gospodyni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin