Wieniec makowy.rtf

(8 KB) Pobierz
Wieniec makowy

Wieniec makowy

 

Składniki:

ciasto:

3 niepełne szklanki mąki

15 dag masła

3/4 szklanki cukru pudru

4 żółtka

pół szklanki gęstej śmietany

5 dag droży

szczypta soli

uszcz i bułka tarta do formy

nadzienie:

półtorej szklanki maku

czubata łka masła

3/4 szklanki cukru

2 białka

2 łki miodu

łka kakao

3 dag smażonej skórki pomarańczowej

5 dag rodzynek

5 dag posiekanych orzechów włoskich

5 dag obranych i posiekanych migdałów

polewa:

gotowa polewa marcepanowa

atki migdałowe

 

Droże rozetrzyj z ł cukru, zaś wysyp na stolnicę. Posiekane z cukrem pudrem masło połącz z mą, żółtkami, śmietaną i szczyptą soli, na końcu dodając droże. Zagnieć ciasto, podziel je na dwie części i rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 25 x 39 cm.

 

Wsyp mak do wrzącej wody, zagotuj, odstaw na 30 minut, a potem odsącz i zmiel trzy razy. Zmielony mak podgrzej z masłem, cukrem, miodem, kakao i bakaliami, a po ostudzeniu wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę makową rozsmaruj na jednym placku i przykryj go drugim, a potem oba razem zwiń w rulon (dłszym bokiem).

 

Całość włóż do natłuszczonej i obsypanej buł tartą małej tortownicy z kominkiem, połącz końce i zostaw do wyrośnięcia. Piecz w średnio gorącym piekarniku (180°C) około 50 minut. Po wystudzeniu ciasto oblej polewą marcepanową i posyp płatkami migdałowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin