Choinka.rtf

(9 KB) Pobierz
Choinka

Choinka

 

Składniki:

60 dag mąki

40 dag miodu

4 jaja

20 dag cukru

4 dag masła

łeczka sody

2 łeczki przyprawy do pierników

lukier:

2 białka

25 dag cukru pudru

łeczka octu 6-proc.

łeczka mąki ziemniaczanej

do dekoracji:

zielone wiórki kokosowe

świeczki dekoracyjne

kolorowe cukierki

 

W rondelku podgrzewaj miód i cukier aż się rozpuszczą. Mą wymieszaj z przyprawą korzenną i sodą, dodaj przestudzony miód oraz masło i jaja. Wyrób ciasto i odstaw na godzinę do lodówki, potem rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

 

Z otrzymanego placka wykrój 7 krążw w taki sposób, aby każdy następny był mniejszy od poprzedniego. Największy powinien mieć średnicę około 25 cm. Każdemu z tych krążw nadaj kształt gwiazdy, odpowiednio go wycinając. Z pozostałego ciasta, rozwałkowanego na grubość 1 cm, znów wytnij 7 krążw, przy czym każdy następny też ma być mniejszy od poprzedniego. Największy powinien mieć średnicę około 8 cm.

 

Na natłuszczonych blachach ułóż składowe elementy choinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C; piecz 15-20 minut.

 

Przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem pudrem na pulchnąadką masę, dodaj ocet i mą ziemniaczaną, bardzo dokładnie wymieszaj.

 

Z upieczonych i wystudzonych elementów "zmontuj" choinkę. Na tacy połóż największą gwiazdę posmarowaną w środku lukrem i przykryj ją największym krążkiem. Wierzch krążka posmaruj lukrem i przykryj mniejszą gwiazdą. I tak, aż wszystkie elementy choinki zostanąone.

 

Całość oblej pozostałym lukrem i obsyp zielonymi wiórkami kokosowymi.

 

Choinkę udekoruj świeczkami i cukierkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin