Faworki młodej pani domu
Składniki:
25 dag mąki
2 dag cukru pudru
3 dag masła
2 jaja
łyżka octu 6-proc.
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
do posypania:
Cukier wanilinowy WINIARY
Mąkę przesiej na stolnicę, potem dodaj masło, cukier puder, jaja, sól i ocet. Wszystkie składniki dokładnie połącz i dobrze wyrób ciasto. Włóż je teraz do torebki foliowej i odstaw do lodówki na godzinę, a potem bardzo cienko (na grubość 1 mm!) rozwałkuj, podsypując niewielką ilością mąki. Faworki formuj tak jak faworki domowe - w środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.
W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach lub serwetkach, przełóż na półmiski. Na koniec posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
psotnica23