Mazurek z kruszonką.rtf

(6 KB) Pobierz
Mazurek z kruszonk¹

Mazurek z kruszonką

 

Składniki:

40 dag mąki pszennej

15 dag cukru

15 dag masła

2 żółtka

mleko

proszek do pieczenia (1 opakowanie)

aromat cytrynowy

35 dag marmolady lub dżemu wiśniowego albo śliwkowego

do dekoracji:

tabliczka gorzkiej czekolady

 

posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki (oprócz marmolady) i zagnieć, dolewając tyle mleka, aby ciasto dało się utrzyj na tarce. Następnie połowę ciasta rozwałkuj, przełóż na wysmarowanąuszczem i posypaną blaszkę i posmaruj marmoladą lub dżemem. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych otworach tak, aby placek równomiernie pokrył się kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Jeszcze gorący mazurek posyp startą gorzką czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin