Muszelki.rtf

(6 KB) Pobierz
Muszelki

Muszelki

 

Składniki:

30 dag mąki

3 jaja

2 czubate łki cukru

2,5 dag masła

5 łek słodkiej śmietanki

szczypta soli

uszcz do smażenia

cukier puder do posypania

herbatka turecka owocowa (czerwona, np. malinowa lub z owocu granatu)

 

Jaja utrzyj z cukrem i do utartej masy, mieszając, stopniowo dodawaj roztopione masło, śmietankę i mą z solą. Po dokładnym wyrobieniu wstaw ciasto na godzinę do lodówki, a następnie uformuj z niego wałek o średnicy 2-2,5 cm. Pokrój go na półcentymetrowe kawałki, każdy z nich bardzo cienko rozwałkuj na posypanej mą stolnicy i delikatnie rozciągnij.

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz i do gorącego wkładaj po kilka placuszków naraz. Pofałdowane, usmażone na złoty kolor muszelki osącz na bibułce i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z owocową herbatką turecką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin