Pascha wielkanocna z bakaliami.rtf

(7 KB) Pobierz
Pascha wielkanocna z bakaliami

Pascha wielkanocna z bakaliami

 

Składniki:

1 kg sera trzykrotnie mielonego

10 dag masła

pół szklanki śmietanki kremówki

6 żółtek

40 dag cukru pudru

Cukier wanilinowy WINIARY

2 łki Żelatyny WINIARY

30 dag bakalii (rodzynki, figi, morele, smażona skórka pomarańczowa, płatki migdałowe)

do dekoracji:

winogrona

brzoskwinie

mandarynki

posiekane orzechy laskowe

atki migdałowe

 

Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę i odstaw. Żelatynę rozpuść w wodzie (ćwierć szklanki) i przygotuj według przepisu na opakowaniu. Masło utrzyj do białci, po czym ucieraj dalej, stopniowo dodając ser, ubite żółtka, śmietankę i cukier wanilinowy.

 

Gdy masa serowa będzie już jednolita, starannie wymieszaj ją z przygotowanymi bakaliami i przestudzoną żelatyną, a potem szybko przełóż do dużej tortownicy. Tortownicę wcześniej wysmaruj masłem, a jej bok obsyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.

 

Masę serową przykryj karbowanym spodem posmarowanym masłem i obciąż ciężarkiem. Paschę wstaw do lodówki, by zastygła. Kiedy zastygnie okrój nożem jej brzeg, zdejmij bok tortownicy, a następnie (bardzo delikatnie) karbowany spód. Wierzch ciasta udekoruj według uznania cząstkami brzoskwiń i mandarynek oraz winogronami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin