Prawdziwie świąteczny makowiec.rtf

(7 KB) Pobierz
Prawdziwie œwi¹teczny makowiec

Prawdziwie świąteczny makowiec

 

Składniki:

50 dag mąki

2/3 szklanki mleka

10 dag cukru

10 dag masła

jajo

2 żółtka

łka Cukru wanilinowego WINIARY

3 dag droży, sól

nadzienie:

40 dag maku

15 dag cukru

2 białka

łka masła

10 dag rodzynek

5 dag posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Przygotuj ciasto: droże rozetrzyj z ł cukru. Dodaj ciepłe mleko oraz 4 łki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodaj jajko, żółtka utarte z resztą cukru, cukier wanilinowy, mą i szczyptę soli. Wyrób ciasto, wlej stopione masło, ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia.

 

Mak opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj przez 15 minut. Po odcedzeniu przepuść 3 razy przez maszynkę. Następnie wymieszaj z cukrem i podgrzej - staje mieszając - aż cukier się rozpuści. Dodaj masło, umyte i osączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Na koniec wymieszaj z ubitymi na pianę białkami.

 

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty grubości 0,5 cm. Na każdym rozsmaruj połowę nadzienia, pozostawiając czysty brzeg ciasta o szerokości 2 cm. Zwiń ciasto z nadzieniem w rulony, ułóż na natłuszczonej blasze i odstaw do wyrośnięcia. Upiecz (50 minut) w temperaturze 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin