Rogaliki z truskawkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Rogaliki z truskawkami

Rogaliki z truskawkami

 

Składniki na 16 sztuk:

ciasto:

2 szklanki mąki

4 dag droży

3/4 szklanki mleka

3 łki cukru

3 jaja

10 dag margaryny lub masła

szczypta soli

uszcz do formy

jajo do smarowania rogalików

cynamon

1 kg truskawek

5 łek cukru

 

Droże rozetrzyj z ł cukru, letniego mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia.

 

Utarte z cukrem żółtka dodaj do mąki, wlej rozczyn, mleko, dodaj sól i stopiony tłuszcz. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryj je i odstaw.

 

Teraz przygotuj truskawki: rozgotuj je, odparuj, dodaj do nich cukier i cynamon. Z ciasta rozwałkuj duże placki-koła, pokrój je jak tort, promieniście. Na każdy kawałek połóż ł marmolady. Zwiń rogaliki, ułóż je na blasze, odstaw.

 

Posmaruj jajkiem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C około 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin