Rolada pomarańczowa.rtf

(7 KB) Pobierz
Rolada pomarañczowa

Rolada pomarańczowa

 

Składniki:

5 jaj

po 5 łek: cukru i mąki

masa:

oik dżemu pomarańczowego

lukier:

15 dag cukru pudru

łka śmietany 18-proc.

łka soku z pomarańczy

do dekoracji:

pomarańczowe wiórki kokosowe

 

Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj kogel-mogel, a potem - stopniowo - mą (całość mieszaj delikatnie). Na dużą prostokątną blachę wyłoną natłuszczonym pergaminem wylej ciasto i równo je rozprowadź. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut.

 

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, posyp cukrem i przykryj wilgotną ściereczką, po czym odwróć spodem do góry, a pergamin spryskaj zimną wodą i zdejmij. Roladę skręć razem ze ściereczką i odstaw, by przestygła. Przestudzoną rozwiń, posmaruj dżemem pomarańczowym i ponownie (już bez ściereczki) ściśle zwiń.

 

Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj ze śmietaną i sokiem pomarańczowym na gładką masę. Wierzch polukruj i ozdób wiórkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin