Sernik marmurkowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

 

Składniki:

spód:

28 dag herbatników w polewie czekoladowej

8 dag masła

masa serowa:

50 dag tłustego sera twarogowego

1 i 1/5 szklanki śmietanki kremowej (300 ml)

3/4 tabliczki czekolady

5 łek cukru pudru

sok z połowy cytryny

łka Żelatyny WINIARY

pół łeczki esencji waniliowej

 

Przygotuj spód: pokrusz herbatniki, wymieszaj je z roztopionym i przestudzonym masłem, po czym włóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Ugnieć na dnie i pozostaw do zastygnięcia.

 

Teraz przygotuj masę: ser zmiel, utrzyj na jednolitą masę, po czym ubij z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, esencją waniliową oraz śmietanką. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, rozpuść lekko podgrzewając, po ostudzeniu wymieszaj z masę serową i wszystko wlej do tortownicy.

 

Czekoladę połam, włóż do rondelka i roztop na parze. Gdy nieco ostygnie, wylej ją na sernik i szpikulcem lub widelcem rozprowadź po powierzchni. Sernik wstaw do lodówki co najmniej na 3 godziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin