Ciasto z malinami, czyli clafoutis.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto z malinami, czyli clafoutis

Ciasto z malinami, czyli clafoutis

             

Składniki na 6 porcji:

75 dag malin

2 jaja

2 żółtka

7,5 dag cukru

5 dag mąki

250 ml płynnej śmietanki

5 dag nasion orzechów pinii

Cukier wanilinowy WINIARY

 

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Następnie w naczyniu rozbij jajka, dodaj żółtka i cukier - roztrzep wszystko tak, aby nie powstała piana. Teraz dodaj mą i rozetrzyj ją, po czym wlej śmietanę i jeszcze raz wymieszaj, dosypuc nasiona pinii.

 

Rozłóż maliny w okrąym żaroodpornym naczyniu do pieczenia tarty (o średnicy 20 cm). Posyp owoce cukrem wanilinowym i obtocz je w nim, potrząsając naczyniem, a na koniec delikatnie wlej na maliny ubitą masę.

 

Wstaw naczynie na około 45 minut do piekarnika i - kiedy ciasto się zetnie, a jego powierzchnia się zarumieni - posyp cukrem waniliowym. Podawaj ostudzone do letniej temperatury.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin