Ciasto z malinami, czyli clafoutis
Składniki na 6 porcji:
75 dag malin
2 jaja
2 żółtka
7,5 dag cukru
5 dag mąki
250 ml płynnej śmietanki
5 dag nasion orzechów pinii
Cukier wanilinowy WINIARY
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Następnie w naczyniu rozbij jajka, dodaj żółtka i cukier - roztrzep wszystko tak, aby nie powstała piana. Teraz dodaj mąkę i rozetrzyj ją, po czym wlej śmietanę i jeszcze raz wymieszaj, dosypując nasiona pinii.
Rozłóż maliny w okrągłym żaroodpornym naczyniu do pieczenia tarty (o średnicy 20 cm). Posyp owoce cukrem wanilinowym i obtocz je w nim, potrząsając naczyniem, a na koniec delikatnie wlej na maliny ubitą masę.
Wstaw naczynie na około 45 minut do piekarnika i - kiedy ciasto się zetnie, a jego powierzchnia się zarumieni - posyp cukrem waniliowym. Podawaj ostudzone do letniej temperatury.
psotnica23