Bitki schabowe z ziemniakami i mizeria.txt

(3 KB) Pobierz
Bitki schabowe z ziemniakami i mizeria ;-) 

Sk�adniki:
- schab bez ko�ci
- delikat do mi�s Knorr
- ziemniaki
- oliwa lub olej
- z�bek czosnku
- cebula
- czosnek kolorowy suszony Kamis
- marchew
- sos pieczeniowy Knorr
- ketchup pikantny Kotlin
- pietruszka
- s�l, pieprz
- "m�otek" z�bkowany ;-)

Mizeria:
- og�rek
- pomidor
- �mietana

Rozbijamy mi�so m�otkiem z�bkowanym. Dawno dawno temu u�ywa�em drewnianego. Jednak zobaczy�em kiedy� u kogo� co� o czym pisa� nie b�d� (w ko�cu mamy pisa� o dobrych rzeczach), co mnie przekona�o do tego aby u�ywa� wy��cznie z metalow� ko�c�wk� ;-) Delikatnie rozbijamy z obu stron. Lepiej przy�o�y� 40 razy delikatnie ni� 5 mocno i mi�so ma si� rozej��. Je�eli mimo wszystko delikatno�� nie jest nasz� specjalno�ci� porada jest taka. W�o�y� w woreczek foliowy mi�sko i bi� przez woreczek. Nigdy nie pyskowa�em do mamy kiedy robi�a obiad i mia�a w pobli�u takowy m�ot. Mi�sko rozbite? Czas posypa� sol�, pieprzem i delikatem do mi�s z obu stron. Na koniec pozostaje sypn�� ponownie z obu stron czosnkiem. Mi�so na talerzyku u�o�y� i odstawi� do lod�wki na oko�o 30 minut tak aby przesz�o dodatkami. Na rozgrzany olej wrzucamy mi�sko i obsma�amy na ma�ym ogniu. Kiedy ju� nabierze mi�sko koloru zalewamy wod� tak aby woda by�a ponad mi�sko z 2-5cm. Teraz gotujemy na wolnym ogniu samo mi�so z 15 minut. Dopiero po tych 15 minutach kiedy SAMO mi�so si� pogotuje robimy nast�pny krok. (Zbyt wczesne wrzucenie warzyw spowoduje, �e zanim mi�so zmi�knie warzywa mog� si� rozgotowa�. Lepiej je�eli mi�so si� �adni rozpada ni� warzywa robi� ciapk�). Robimy skrobank� 2-3 marchwi�. Po skrobance jak kto woli - paski, k�ka. Szeroko�� 0,5cm robi�em bo mia�em zamiar j� troszk� pom�czy� w gor�cej wodzie. Mamy ju� pokrojon�? To ciach j� do �rodka z mi�skiem. Z cebul� to samo co wy�ej. W k�ka o grubo�ci oko�o 0,5cm i do mi�sa.Ja doda�em pietruszk� przekrojon� wzd�u� dodajemy poniewa� nie bardzo przepadam za ni�. Chc� aby odda�a to co w niej najlepsze a koniec kiedy j� ju� wykorzystam zrobi� out ;-) Je�eli kto� lubi mo�e pokroi� w kostk�, w k�ka w paski - wed�ug uznania ;-) Przykrywamy ca�o�� i dusimy na ma�ym ogniu. Potrwa to troszeczk� (30-60min). Co 10 minut mo�emy sprawdza� stan mi�sa odkrawaj�c kawa�ek i pr�buj�c ;-) Kiedy jest mi�kkie wciskamy ketchup (oko�o 5 �y�ek sto�owych). Mi�sko niech z ketchupem si� dusi a my obieramy ogorka i kroimy w mo�liwie najciensze kawa�ki. To samo robimy z pomidorem (wczesniej mo�na pomidorka sparzy� i obra� ze sk�rki). Skrojone warzywa solimy i pieprzymy (jakkolwiek to zabrzmia�o). Po kilkunastu minutach kiedy puszcz� soki dodajemy troch� �mietany. Mi�so jest ju� mi�kkie? Czas wi�c rozrobi� sos pieczeniowy Knor z odrobin� zimnej wody i �mietany (1-2 �y�ki). Po rozrobieniu dodajemy ca�o�� POWOLI do gotuj�cego si� mi�sa ci�gle mieszaj�c. Dodajemy ma�ymi ilo�ciami i obserwujemy jak g�stnieje (nie musimy wszystkiego dodawa�) Mi�sko odstawi� niech nasi�ka. Odbra� ziemniaczki , posoli�, ugotowa�, ubi� i nic tylko si� zajada� ;-) Zamiast ziemniak�w gotowanych mo�na tak�e spr�bowa� wersj� z ziemniakami zapiekanymi (�wiartki) do kupienia w dobrych sklepach ;-) smacznego ;-)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin