KOKOSOWA FANTAZJA
Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1 galaretka cytrynowa
2 białe czekolady
1 kieliszek adwokata
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżki”
½ litra śmietany 12%
20 dag wiórek kokosowych
Do dekoracji:
1 czekolada mleczna
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 24 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ostudzoną galaretkę połączyć z roztopionymi czekoladami, wymieszać i dodać do nich adwokat. Śnieżki ubić w śmietanie i dodać wiórki kokosowe. Do tej masy dodać roztopione czekolady z galaretką i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć masę kokosową, a na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ps. ja upiekłam 2 takie biszkopty, a tę masę kokosową podzieliłam na dwie części (bo jest jej dużo) i wyszły mi dwa takie same ciasta ;)
botom