KOKOSOWA FANTAZJA.docx

(32 KB) Pobierz

KOKOSOWA FANTAZJA

 

 

Biszkopt:

 

5 jajek

¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

                    

Masa kokosowa:

 

1 galaretka cytrynowa

2 białe czekolady

1 kieliszek adwokata

2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżki

½ litra śmietany 12%

20 dag wiórek kokosowych

Do dekoracji:

1 czekolada mleczna

 

                              

 

          Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 24 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić.

 

              Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ostudzoną galaretkę połączyć z roztopionymi czekoladami, wymieszać i dodać do nich adwokat. Śnieżki ubić w śmietanie i dodać wiórki kokosowe. Do tej masy dodać roztopione czekolady z galaretką i wszystko razem delikatnie wymieszać.

 

              Na biszkopt wyłożyć masę kokosową, a na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.

 

Ps. ja upiekłam 2 takie biszkopty, a tę masę kokosową podzieliłam na dwie części (bo jest jej dużo) i wyszły mi dwa takie same ciasta ;)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin