enzymologia_w7.doc

(24 KB) Pobierz

07.04.2008r. (zacznij słuchać od 10 minuty)

 

Podział metod oznaczania aktywności enzymów

1.      Spektrofotometryczne

a)      hydrataza fumaranowa

b)     dehydrogenazy sprzężone z NAD+ lub NADP+

2.      Fluorometryczne

3.      Monometryczne

4.      Potencjometryczne

5.      Z odbioru prób (np. kolorymetryczne)

6.      Wiskozymetryczne

 

Oznaczanie aktywności

Stężenie substratów koenzymów musi być wysycające (maksymalna szybkość reakcji)

 

temp. 30°C i pH max

czas reakcji

 

1.      wyznaczanie masy cząsteczkowej białka

wyliczenie masy cząsteczkowej na podstawie sekwencji aminokwasów (łatwo ustalić sekwencje kodonów w białku ale trudno sekwencje aminokwasów)

 

metoda sączenia molekularnego

oznaczanie masy cząsteczkowej w żelu poliakrylowym za pomocą elektroforezy

 

elektroforeza w żelu poliakrylowym (PAGE) w obecności SDS i 2 – merkaptoetanolu

 

RM – współczynnik ruchliwości elektroforetycznej

 

marker – błękit boromofenolowy

2.     

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin