30 przepisów-polecam.pdf

(876 KB) Pobierz
160122839 UNPDF
1.Pierś kurczaka w sosie winnym
Pierś kurczaka w pysznym sosie winnym, ciekawa potrawa na rodzinny obiad
Przygotowanie 50 min, 270 kalorii, porcja na 4 osoby.
2 duże piersi kurczaka
łyżka oliwy
łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
curry
imbir
papryka słodka
olej
SOS:
łyżka masła
łyżka maki
1/2 l bulionu warzywnego z kostki
100 ml słodkiego wina
sól
pieprz
Mięso umyj i osusz. Oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami (po
szczypcie każdej). Marynata posmaruj mięso, odstaw na 30 min. Obsmaż je na oleju, przełóż
do brytfanny i piecz pod przykryciem 20 min w temp. 180°C. Z masła i mąki zrób jasna
zasmażkę. Ostudź, dodaj bulion, połowę wina, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Gotuj na
małym ogniu ok. 20 min. Przed końcem gotowania wlej pozostałe wino, wymieszaj. Sosem
polej mięso.
2.Polędwiczki z kurkami
160122839.020.png 160122839.021.png 160122839.022.png 160122839.023.png 160122839.001.png 160122839.002.png 160122839.003.png 160122839.004.png 160122839.005.png 160122839.006.png 160122839.007.png 160122839.008.png 160122839.009.png 160122839.010.png 160122839.011.png 160122839.012.png 160122839.013.png 160122839.014.png
Oryginalny przepis na polędwiczki z kurkami Przygotowanie 45 minut, 350 kalorii,
porcja na 4 osoby
● 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 70 dag)
● sól
● pieprz
● 4 łyżki masła
● 2 łyżki oleju
● gałązki świeżego rozmarynu
● 1/2 kg kurek (mogą być mrożone)
● 100 ml kremówki
● borówki
Mięso opłucz, osusz, oprósz sola i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach masła wymieszanych z
olejem ze wszystkich stron. Ostudź, ukośnie ponacinaj od góry. Wnętrze nacięć wypełnij
świeżym rozmarynem. Ułóż mięso w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu, na wierzchu
rozsmaruj resztę masła. Piecz 40 min w temp. 180°C. Kurki umyj, oczyść, dokładnie osusz,
wrzuć na gorący tłuszcz ze smażenia mięsa. Smaż, mieszając ok. 15 min. Dodaj śmietanę,
duś, aż sos lekko odparuje. Przypraw do smaku. Polędwiczki podawaj z kurkami i
borówkami, udekoruj rozmarynem.
3. Eskalopki z grzybami
160122839.015.png 160122839.016.png
Prosty, ale ciekawy przepis. Zaskocz eskalopkami z grzybami. Przygotowanie 55 minut,
280 kalorii, porcja na 4 osoby
● 60 dag cielęciny na sznycle
MARYNATA:
● po łyżce świeżego posiekanego rozmarynu i szałwii
● zmiażdżony ząbek czosnku
● 5 łyżek oliwy
SOS:
● 25 dag małych kurek (lub innych grzybów)
● sól
● łyżka masła
● cebula
● łyżka posiekanego rozmarynu
● grubo utłuczony pieprz
● szklanka śmietany 36%
● 5 łyżek czerwonego słodkiego wina
● 12 plastrów szynki suszonej
● łyżka mąki
● 3 łyżki oleju
Cielęcinę umyj i osusz. Składniki marynaty wymieszaj, posmaruj mięso, odstaw na 2 godz.
Kurki oczyść, sparz osolonym wrzątkiem, podsmaż na maśle. Dodaj posiekaną cebulę,
rozmaryn, pieprz, śmietanę i wino. Duś na małym ogniu do miękkości, przypraw. Mięso
osącz, pokrój na 12 plastrów, lekko rozbij. Każdy kawałek zawiń w plaster szynki. Oprósz
mąką, obsmaż na oleju. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, skrop olejem,
piecz 7 min w temp. 200 °C. Podawaj z sosem z grzybów.
4. Piersi kaczki z winogronami
Wspaniały przepis na piersi kaczki z winogronami Przygotowanie 55 min, 360 kalorii,
porcja na 4 osoby
● 2 filety z piersi kaczki
● sól
160122839.017.png
● pieprz
● 2 łyżki masła
● 200 ml czerwonego wytrawnego wina
● 4 łyżki czerwonego octu winnego
● chilli
● łyżka miodu
● główka sałaty lollo rosso
● 2 garście roszponki
● 2 pomarańcze
● 25 dag ciemnych winogron
● 3 łyżki oleju z pestek winogron
● szczypta cukru
Piersi umyj, osusz, potnij na paski, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron na
maśle. Podlej winem i octem, oprósz chilli, dodaj miód. Duś ok. 15 min na małym ogniu.
Trzymaj w cieple pod przykryciem. Umyj i osącz sałatę, roszponkę, pomarańcze i winogrona.
Z jednej pomarańczy wytnij filety, z winogron usuń pestki. Owoce wymieszaj z sałatami. Olej
wymieszaj z sokiem wyciśniętym z drugiej pomarańczy, odrobiną cukru, pieprzu i soli do
smaku; sosem polej sałatkę. Kaczkę podawaj z sosem i sałatą.
5. Mozzarella w koszulkach z szynki
Prosty przepis na pyszną zakąskę - mozzarella w koszulkach z szynki. Przygotowanie 20
min, 120 kcal, 6 osób
● 25 dag mozzarelli
● 10 dag szynki suszonej
● listki świeżej bazylii
● pęczek cienkiego szczypioru
● garść rukoli
● kilka pomidorków koktajlowych
160122839.018.png
Ser pokrój na plastry grubości ok. 2 cm, szynkę potnij wzdłuż na paski. Kawałki sera owiń
paskami szynki. Na szynce ułóż po listku bazylii i całość przewiąż szczypiorkiem. Paczuszki
ułóż na płaskim półmisku na listkach rukoli, udekoruj pokrojonymi na plasterki lub na
połówki pomidorkami koktajlowymi. Całość możesz oprószyć grubo mielonym pieprzem.
6.Francuskie talarki
Przepis na francuskie talarki Przygotowanie 45 min, 380 kalorii, dla 6 osób
● 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
● 4 łyżki mleka
● 2 żółtka
● 10 dag gotowej masy makowej
● 10 dag tartego ementalera
● 2 łyżki posiekanej natki
Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej, lekko rozwałkuj, podziel na 2 płaty. Każdy
posmaruj połową mleka roztrzepanego z żółtkami. Na pierwszym płacie rozsmaruj masę
makową, na drugim ser wymieszany z natką. Luźno je zroluj i pokrój na plastry o grubości 2
cm (przed krojeniem rulony warto schłodzić). Talarki serowe i makowe ułóż na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj pozostałym mlekiem roztrzepanym z żółtkami.
Piecz 12 min w temp. 190°C.
7. Minipierożki
160122839.019.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin