Mango.txt

(1 KB) Pobierz
Informacje og�lne
Mango pochodzi z teren�w Indii i Birmy, gdzie uprawiane by�o ju� kilka tysi�cy lat temu. Owoc ten cz�sto pojawia si� w hinduskich mitach i legendach. Dzi�ki Hiszpanom i Portugalczykom uprawa mango rozprzestrzenia�a si� na kontynent po�udniowoameryka�ski i do Afryki, a biali osadnicy przenie�li mango do Australii. Dzi� mango uprawiane jest tak�e w Ameryce P�nocnej.



W zale�no�ci od odmiany owoce maj� kolor od zielono��tego do pomara�czowego z czerwonym rumie�cem. Mi��sz jest ��ty. Owoc posiada du�� pestk� oraz niejadaln� sk�rk�. Mango jest jednym z najsmaczniejszych owoc�w, cho� niekt�rych odstrasza �ywiczny smak owocu

Dost�pno��
Mango dost�pne jest przez ca�y rok.

Zakup
Wybiera� nale�y owoce o g�adkiej, j�drnej, ale r�wnocze�nie mi�kkiej sk�rce. Dojrza�y owoc ugina si� pod lekkim naciskiem i ma bardzo aromatyczny zapach. Owoce dojrzewaj� w temperaturze pokojowej. Nale�y unika� owoc�w z pomarszczon� sk�rk� i czarnymi plamami.



Zawarto�� sk�adnik�w od�ywczych
Mango zawiera do�� du�o witaminy A (w formie beta-karotenu), zawiera tak�e wi�ksze ilo�ci witaminy C. Jest te� umiarkowanym �r�d�em �elaza. Poza tym zawiera witamin� PP oraz witaminy z grupy B.

Przechowywanie
Do czasu a� owoce dojrzej� trzyma si� je w temperaturze pokojowej, p�niej konieczne jest przechowywanie w lod�wce - im kr�cej tym lepiej, nie nadaj� si� one bowiem do d�u�szego przechowywania.

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin