"Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto:* 1 i 3/4 szklanki mąki,* 2 łyżki cukru pudru,* 125 g masła.Nadzienie:* 3/4 ? 1 szklanka cukru,* 1/4 szklanki mąki,* szczypta soli,* 6 żółtek,* 1 szklanka słodkiej śmietanki,* 4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki,* 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki.Beza:* 6 białek,* 1/2 szklanki cukru.1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem aż utworzą się drobnegrudki. Wylepić dno formy tymi okruszkami. Piec około 10-12 minut do lekkiegozrumienienia.3. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać, wymieszać ześmietanką i połączyć z suchymi składnikami.4. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód.Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodawaćstopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec aż beza sięzrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzić." i jestem oczarowana smakiem tego ciasta! polecam gorąco. W niedzielę piekłamje pierwszy raz, a teraz w piekarniku piecze się druga wersja:) W owej wersjizamiast pianki z białek posypałam ciasto tradycyjną kruszonką. Sprawdzimy, czyteż będzie tak pyszne!
jadwiga04