CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.rtf

(1844 KB) Pobierz

"Ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

Ciasto:
* 1 i 3/4 szklanki mąki,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 125 g masła.

Nadzienie:
* 3/4 ? 1 szklanka cukru,
* 1/4 szklanki mąki,
* szczypta soli,
* 6 żółtek,
* 1 szklanka słodkiej śmietanki,
* 4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki,
* 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki.

Beza:
* 6 białek,
* 1/2 szklanki cukru.

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem aż utworzą się drobne
grudki. Wylepić dno formy tymi okruszkami. Piec około 10-12 minut do lekkiego
zrumienienia.
3. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać, wymieszać ze
śmietanką i połączyć z suchymi składnikami.
4. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód.
Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać
stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec aż beza się
zrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzić."

i jestem oczarowana smakiem tego ciasta! polecam gorąco. W niedzielę piekłam
je pierwszy raz, a teraz w piekarniku piecze się druga wersja:) W owej wersji
zamiast pianki z białek posypałam ciasto tradycyjną kruszonką. Sprawdzimy, czy
też będzie tak pyszne!
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin