.. | Producent drobiu
MIĘDZYNARODOWA KARTA CHARAKTERYSTYKI ZAGROŻEŃ ZAWODOWYCH
PRODUCENT DROBIU
Kto to jest producent drobiu?
Jest to pracownik zajmujący się hodowlą drobiu (kury, gęsi, kaczki, indyki itp.) oraz sprzedażą drobiu i produktów drobiarskich.
Jakie zagrożenia wiążą się z wykonywaniem tego zawodu?
· Producenci drobiu narażeni są na kontakt ze zwierzętami, od których mogą zarazić się wieloma chorobami zakaźnymi.
· Powietrze na fermach drobiu zwykle zawiera dużą ilość pyłu i toksycznych gazów pochodzenia organicznego, stwarzających zagrożenie dla zdrowia pracowników.
· Niektóre preparaty chemiczne stosowane na fermach drobiu (do dezynfekcji itp.) mogą być również szkodliwe dla zdrowia.
· Praca producenta drobiu jest ciężką pracą fizycznie, związaną z przenoszeniem ciężarów i wykonywaną w wymuszonej pozycji ciała. Może to być przyczyną urazów, a także powodować bóle pleców, ramion i rąk.
Czynniki środowiska pracy związane z wykonywanym zawodem oraz ich możliwe skutki dla zdrowia
Czynniki mogące powodować wypadki
· Śliskie nawierzchnie zanieczyszczone odchodami zwierząt - możliwość urazów w wyniku potknięcia, poślizgnięcia i upadku zwłaszcza podczas przenoszenia ciężkich ładunków (worki z karmą)
· Gorące powierzchnie (np. wylęgarnie, narzędzia do odcinania dziobów) - możliwość poparzenia
Czynniki fizyczne
· Nadmierny hałas, zwłaszcza w pomieszczeniach zamkniętych - możliwość uszkodzenia słuchu
· Zmienne warunki atmosferyczne podczas wykonywania pracy na zewnątrz (zróżnicowana temperatura i wilgotność) - możliwość udaru cieplnego, ostrych i przewlekłych chorób układu oddechowego
Czynniki chemiczne i pyły
· Pył organiczny pochodzenia roślinnego i zwierzęcego np. pióra, puch, mikroorganizmy itp. oraz pył nieorganiczny zawierający krzemionkę krystaliczną w pomieszczeniach zamkniętych - możliwość chorób układu oddechowego, w tym chorób uczuleniowych (katar sienny, astma, "płuco farmera") [patrz: uwaga 1]
· Gazy toksyczne i duszące występujące w pomieszczeniach zamkniętych, w tym amoniak uwalniany podczas bakteryjnego rozkładu nawozu, dwutlenek węgla będący produktem oddychania drobiu a także wydostający się do atmosfery w czasie fermentacji nawozu i z wadliwie działających grzejników oraz inne gazy takie jak tlenek węgla, metan, dwutlenek siarki i tlenki azotu (rozkład nawozu i spalanie paliwa) - możliwość ostrych i przewlekłych chorób układu oddechowego oraz zatruć
· Substancje o działaniu drażniącym, alergeny stosowane np. podczas szczepienia, podawania w karmie lub wodzie, znajdujące się w mieszance pokarmowej lub transportowanej karmie, w lekach, rozpylanych szczepionkach, środkach dezynfekujących i środkach do odymania - możliwość podrażnienia oczu i skóry, chorób układu oddechowego
· Formaldehyd, czynnik prawdopodobnie rakotwórczy często stosowany jako środek dezynfekcyjny w wylęgarniach i kurnikach - możliwość rozwoju chorób nowotworowych [patrz: uwaga 2]
· Środki dezynfekujące, detergenty, roztwory amoniaku, węglan sodowy i podchloryn sodowy - możliwość zatrucia, zapalenia skóry i reakcji uczuleniowych
Czynniki biologiczne
· Mikroorganizmy chorobotwórcze (wirusy, bakterie, grzyby m.in. histoplazma, riketsje i inne drobnoustroje) i ich endotoksyny pochodzące od zwierząt - możliwość chorób zakaźnych
Czynniki ergonomiczne, psychospołeczne i związane z organizacją pracy
· Nadmierny wysiłek fizyczny, wymuszona pozycja ciała podczas podnoszenia i przenoszenia zwierząt i worków z karmą, usuwanie zanieczyszczeń - możliwość dolegliwości bólowych wynikających z przeciążenia układu mięśniowo-szkieletowego
Działania profilaktyczne
Należy stosować obuwie ochronne ze spodami przeciwpoślizgowymi.
Należy stosować środki ochrony oczu oraz odzież ochronną.
Należy stosować rękawice chroniące przed czynnikami chemicznymi, a jeśli to nie jest możliwe, stosować kremy ochronne.
Należy zainstalować skuteczną wentylację wywiewną i klimatyzację w celu zapobiegania zanieczyszczeniu powietrza i stresowi cieplnemu.
Należy stosować środki ochrony układu oddechowego przy pracy w obecności dużej ilości pyłów, gazów i aerozoli.
Należy zastąpić formaldehyd (stosowany jako środek dezynfekujący) mniej szkodliwymi środkami zastępczymi.
Należy utrzymywać wysoki poziom higieny osobistej - brać prysznic i zmieniać odzież po zakończeniu pracy i przechowywać ją w wydzielonym pomieszczeniu w miejscu pracy, nie zabierać brudnej odzieży do domu.
Należy stosować bezpieczne metody podnoszenia i przenoszenia ciężkich lub nieporęcznych ładunków oraz stosować urządzenia mechaniczne ułatwiające podnoszenie i przenoszenie.
Informacje szczegółowe
Synonimy
Drobiarz, pracownik fermy drobiarskiej.
Definicja i/lub opis zawodu
Zawód producenta drobiu związany jest z hodowlą ptactwa domowego i pozyskiwaniem z niego produktów drobiarskich. Drobiarz wykonuje następujące związane z tym obowiązki: przenosi kurczęta z kartonów (pojemników) transportowych i umieszcza je w kurniku, czyści i dezynfekuje kurniki, klatki i gniazda, rozkłada ściółkę, usuwa z podłogi nieczystości. Napełnia karmniki i poidła. Podaje szczepionki w wodzie do picia, w formie zastrzyków lub rozpyla je w powietrzu. Sprawdza stan zdrowia ptactwa i usuwa ze stada osobniki słabe, chore lub martwe. Rozdziela młode kurczęta na grupy i pomieszczenia, wybiera i waży. Rejestruje liczbę zapakowanych, sprzedawanych (wysyłanych) sztuk i sporządza raporty dotyczące hodowli. Zbiera, bada i pakuje jaja. Nadzoruje dopływ wody do picia, oświetlenie i systemy wentylacyjne. Czyści, usuwa i wymienia części urządzeń. Zależnie od zajmowanego stanowiska, może pracować jako: kierownik fermy, pracownik sektora obsługi inkubatorów czy hodowli.
Zawody pokrewne
Hodowca zwierząt, hodowca ptactwa, inseminator, robotnik w gospodarstwie rolnym, robotnik hodowli zwierząt, robotnik wylęgarni, rolnik upraw polowych i produkcji zwierzęcej.
Wykonywane czynności
Czyszczenie klatek i pomieszczeń kurnika, hodowanie drobiu, karmienie, konserwowanie urządzeń, monitorowanie systemu wentylacji oraz oświetlenia, naprawianie różnych urządzeń, pakowanie drobiu i jaj, podawanie (szczepionek, leków i wody), pomaganie przy pracach związanych z chowem drobiu, prowadzenie dokumentacji, rozkładanie i wymiana ściółki, sortowanie drobiu i jaj, transportowanie, usuwanie odchodów, zbieranie jaj.
Podstawowy stosowany sprzęt
Klatki (skrzynie kratowe), rozpylacze (szczepionek), wózki paszowe i transportowe, zgarniacze ściółki, karmniki, wagi, urządzenia do znakowania, poidła, urządzenia grzewcze, wentylacyjne i świetlne, wylęgarki (inkubatory).
Miejsca/obszary, gdzie zawód występuje powszechnie
Fermy drobiu, wylęgarnie, zakłady drobiarskie.
Uwagi
1. U producentów drobiu występuje potencjalne synergiczne, szkodliwe działanie gazów, pyłów i palenia tytoniu na układ oddechowy.
2. U producentów drobiu występuje podwyższone ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów w tym warg, żołądka, trzustki, zatok przynosowych, prostaty oraz układu krwiotwórczego (np. białaczka, chłoniak nieziarniczy, choroba Hodgkina, szpiczak mnogi).
3. Miejsce pracy i zamieszkania często znajdują się blisko siebie, tak więc zagrożenia zdrowia dotyczą nie tylko pracowników ale również ich rodzin. Często warunki sanitarne mieszkań są nieodpowiednie.
...
Wertyna