Składniki:
· 13 dag masła
· 10 dag cukru
· 1 cytryna
· 2 żółtka + 1 dodatkowe do posmarowania ciasteczek
· 20 dag mąki pszennej
· 5 dag mąki ziemniaczanej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło i cukier utrzeć na krem. Cytrynę sparzyć i wyszorować - startą zeń skórkę i wyciśnięty sok dodać do utartego masła, następnie wciąż ucierając dodać 2 żółtka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać po łyżce do masy maślanej wciąż ucierając.
Ciasto włożyć do woreczka foliowego (jest dość luźne) i schować na 3 godziny do zamrażarki, lub do lodówki nawet na całą noc. Po tym czasie wyłożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość około pół cm. Wycinać kwiatuszki. Każdy kwiatek wysmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem.Piec około 8 minut w temperaturze
200 stopni. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Iwonn13