Wypieki kudłaczy (odc. 002) Eleganckie ciasteczka do herbatki.pdf

(30 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Eleganckie ciasteczka do herbatki
trudność: łatwe
Składniki
100 g masła plus trochę do wysmarowania blachy
100 g miałkiego cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego
100 g cukru trzcinowego demerara
1 roztrzepane jajko
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g suszonych wiśni, uprzednio namoczonych
2 łyżki wiśniówki
40 g płatków migdałowych
75 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
100 g pokruszonej białej czekolady
100 g pokruszonej ciemnej czekolady
Przygotowanie
W misce utrzeć masło z miałkim cukrem na białą, puszystą masę. Dodać ciemny cukier i olej,
wymieszać, przegarniając delikatnie. Dodać roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do miski z masą
maślaną z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać wiśnie i wiśniówkę, a następnie płatki
migdałowe, orzechy i oba rodzaje czekolady. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na
1 cm grubości. Wykrawać okrągłe ciasteczka foremką lub kieliszkiem. Ciasteczka ułożyć na
blasze wysmarowanej masłem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200
stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjąć blachę i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć
ciasteczka na drucianą siatkę do ostygnięcia.
Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”.
© Dave Myers i Si King
Przepis z programu Wypieki Kudłaczy.
(odc.2)
1 z 1
2010-02-16 15:54
242111731.001.png 242111731.002.png 242111731.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin