Sos holenderski podstawowyCzas przygotow. 30 min.5 zoltek,2 lyzki masla,125 ml wytrawnego bialego wina,125 ml wody lub rosolu,lyzka soku cytrynowego,galka muszkatolowa, sol, bialy pieprz.1. Maslo utrzec z zoltkami na puszysta mase.2. Do malego garnka wlac wino i wode lub rosol. Dodac pieprz, sol, odrobinegalki muszkatolowej. Zagotowac.3. W wiekszym garnku zagotowac wode. Wstawic garnek z winem i rosolem tak, bynie dotykal wody. Powoli dodawac utarte maslo z zoltkami, ubijac trzepaczkatak dlugo, az sos zgestnieje i zbieleje. Gotowac na bardzo malym ogniu iuwazac, by sos sie nie zagotowal. Doprawic sola, pieprzem i ewentualnie sokiem cytrynowym. Jesli sos jest zbyt gesty, mozna dodac 1-2 lyzki przegotowanej wody. Biale wino mozna zastapic lyzka octu winnego wymieszanego z woda.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 64.
dotkad