GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM
Duża główka kapusty
50 dag ryżu w torebkach
20 dag kaszy jęczmiennej w torebkach
50 dag mięsa
Omasta ze słoniny
Do gorącej wody wkładamy główkę kapusty i obieramy
z liści. Później te liście wkładamy do gotującej się wody,
przez krótką chwilę gotujemy, wyciągamy i wkładamy
do zimnej osolonej wody. Wyciągamy i odsączamy z wody na durszlaku.
Ryż wraz z kaszą gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Mięso ugotowane i skwarki z lekko uduszoną cebulką, mielemy w maszynce, wkładamy do ugotowanego ryżu wraz
z pozostałym tłuszczem i przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowany farsz kładziemy na liście i zawijamy.
Układamy nie na płasko tylko na prosto, po ułożeniu
warstwy, lekko przygniatamy, żeby się trochę spłaszczyły,
można posypać solą, pieprzem i magą, i układamy drugą warstwę. Na wierzch jak i na spód kładziemy liście.
Zapiekamy w piekarniku ok. godziny w tem. 180 stopni.
Gotujemy sos pomidorowy lub grzybowy.
dotkad