Gołąbki z sosem pomidorowym.doc

(2087 KB) Pobierz

GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM

 

Duża główka kapusty

50 dag ryżu w torebkach

20 dag kaszy jęczmiennej w torebkach

50 dag mięsa

Omasta ze słoniny

 

Do gorącej wody wkładamy główkę kapusty i obieramy

z liści. Później te liście wkładamy do gotującej się wody,

przez krótką chwilę gotujemy, wyciągamy i wkładamy

do zimnej osolonej wody. Wyciągamy i odsączamy z wody na durszlaku.

 

Ryż wraz z kaszą gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Mięso ugotowane i skwarki z lekko uduszoną cebulką, mielemy w maszynce, wkładamy do ugotowanego ryżu wraz

z pozostałym tłuszczem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowany farsz kładziemy na liście i zawijamy.

Układamy nie na płasko tylko na prosto, po ułożeniu

warstwy, lekko przygniatamy, żeby się trochę spłaszczyły,

można posypać solą, pieprzem i magą,  i układamy drugą warstwę. Na wierzch jak i na spód kładziemy liście.

Zapiekamy w piekarniku ok. godziny w tem. 180 stopni.

Gotujemy sos pomidorowy lub grzybowy.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin