Biała kiełbasa w glazurze żurawinowej.rtf

(1 KB) Pobierz

Kiełbaski w glazurze

 

4-5 kawałków białej surowej kiełbasy

pół szklanki dżemu żurawinowego lub żurawiny

3 łyżki chrzanu

2 łyżki oleju

łyżka wódki

sałata do dekoracji

 

Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem.Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem.Gotować na bardzo małym ogniu 10 minut.Wyjąć,ostudzić i posmarować olejem.Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na ok. 5 minut aż się kiełbasa zrumieni.W tym czasie robimy glazurę:mieszamy żurawinę z chrzanem i wódką.Gdy kiełbasa będzie lekko przyrumieniona,smarujemy połową glazury.Pieczemy 10 minut,potem przewracamy kiełbaski  na drugą stronę i smarujemy resztą glazury.Pieczemy kolejne 10 min.Półmisek ozdabiamy sałatą i wykładamy gorące kiełbaski.Smarujemy świeżą żurawiną.

Podajemy od razu jeszcze gorące.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin