Kiełbaski w glazurze
4-5 kawałków białej surowej kiełbasy
pół szklanki dżemu żurawinowego lub żurawiny
3 łyżki chrzanu
2 łyżki oleju
łyżka wódki
sałata do dekoracji
Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem.Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem.Gotować na bardzo małym ogniu 10 minut.Wyjąć,ostudzić i posmarować olejem.Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na ok. 5 minut aż się kiełbasa zrumieni.W tym czasie robimy glazurę:mieszamy żurawinę z chrzanem i wódką.Gdy kiełbasa będzie lekko przyrumieniona,smarujemy połową glazury.Pieczemy 10 minut,potem przewracamy kiełbaski na drugą stronę i smarujemy resztą glazury.Pieczemy kolejne 10 min.Półmisek ozdabiamy sałatą i wykładamy gorące kiełbaski.Smarujemy świeżą żurawiną.
Podajemy od razu jeszcze gorące.
dotkad