Potrawy z małą zawartością tłuszczu.txt

(81 KB) Pobierz
Wstęp
1   Zupy i przystawki 5
2   Dania gtówne   19
3   Desery 37 Wagi i miary 46 Szczegółowy spis potraw 47
c^eśc
Dlaczego z małą ilością tłuszczu?
Dlaczego powinniśmy się starać ograniczyć spożycie tłuszczu, skoro jest on jednym z niezbędnych składników naszego odżywiania? Dlaczego nie spożywać go więcej jeśli jest jedną z substancji, które sprawiają, że potrawy są smaczniejsze?
Po pierwsze, nie powinno się całkowicie wykluczać, a jedynie
ograniczyć dzienne spożycie tłuszczu, ponieważ dzięki temu można obniżyć wagę ciała i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nie wszystkie tłuszcze są niezdrowe! Istnieją dwa główne rodzaje tłuszczów: nasycone i nienasycone. Tłuszcze nienasycone dzielą się na dwie podgrupy: nienasycone złożone i proste. Tłuszcze wymagające ograniczenia to tłuszcze nasycone. Zwiększają poziom cholesterolu we krwi i są
:': Щ
główną przyczyną chorób serca. Ich źródłem są przede wszystkim mięsa i produkty mleczne, a także nasycone tłuszcze stałe i oleje roślinne. Złożone tłuszcze nienasycone w niewielkich ilościach są wręcz niezbędne dla zdrowia, a także wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu. Ich głównym źródłem są oleje roślinne, np. olej słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy, a także ryby np.: pstrągi, sardynki, makrele i łosoś. Bogatym źródłem prostych tłuszczy nienasyconych są oliwki, awokado, różnego rodzaju orzechy, a także oleje rzepakowy i arachidowy.
Co to jest cholesterol?
Cholesterol jest niezbędny dla życia. W stanie naturalnym występuje we krwi i bierze udział w produkcji hormonów, komórek, nerwów i soków trawiennych. Kiedy w organizmie poziom cholesterolu jest zbyt wysoki, odkłada się on na ścianach naczyń krwionośnych. Nieleczona hipercholesteromia może prowadzić do powstawania zatorów i wynikających z tego chorób serca. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych sprawia, że organizm produkuje więcej cholesterolu, niż może zużyć i uniemożliwia pozbycie się nadmiaru.
OMÓWIENIE WSKAŹNIKÓW ODŻYWCZYCH
Każdy przepis zawiera wskazania dotyczące zawartości kalorii i poziomu tłuszczu, który może być niski, średni lub wysoki. Nie wszystko co jemy musi być ubogie w tłuszcze, czyli zawierać niewielką ilość kalorii, a być bogate w błonnik. Tajemnicą zdrowego odżywiania się jest zachowanie równowagi. Dzięki wskaźnikom odżywczym nie jest to trudne. Podane tu przepisy zawierają wskaźniki oszacowane w poniższy sposób:
TŁUSZCZE____________________
Ilość gramów w jednej porcji: mniej niż 10 g                           niski
między 10 i 20 g                    średni
więcej niż 20 g                     wysoki
Przepisy, w których poziom tłuszczu jest określony jako niski mogą zawierać niskottuszczowe produkty mleczne, owoce i warzywa, takie produkty zbożowe jak płatki śniadaniowe, makaron, ryż, chleb i kuskus. Ponadto, przepisy te uwzględniają ryby, chude mięso i kurczaka bez skóry i wymagają niewielkiej ilości oleju, masła lub margaryny.
W przepisach, w których poziom tłuszczu jest określony jako średni, używa się tych samych składników, ale z większą ilością oleju, masła lub margaryny. Dodaje się także awokado lub orzechy oraz chudą śmietanę lub twaróg.
Przepisy, w których poziom tłuszczu jest określony jako wysoki, zawierają to, co powyżej, ale z dodatkiem jeszcze większej ilości oleju, masła lub margaryny. Używa się tu także sery, tłuste mięso, włączając skórę z kurczaka.
BŁONNIK_____________________
I Ilość gramów w jednej porcji: więcej niż 5 g                      wysoki
między 2 i 5 g                       średni
mniej niż 2 g                            niski
Przepisy na potrawy o wysokiej zawartości błonnika zawierają żytnie i pełnoziarniste rodzaje chleba, mąkę, ryż i makaron a także owoce i warzywa.
Potrawy o średniej zawartości błonnika zwykle zawierają pewną ilość warzyw i owoców, chleb, ryż, mąkę i makaron, ale niekoniecznie gatunki pełnoziarniste, oraz orzechy. Przepisy o niskiej zawartości błonnika nie zawierają lub zawierają jedynie niewielką ilość ziarna, chleba, owoców i warzyw. Wszystkie przepisy są zgodne z Międzynarodowymi Wytycznymi odnośnie Odżywiania (International Dietary Guidelines), czyli zachęcają do większego spożycia owoców, ziaren, płatków zbożowych, także ich pełnoziamistych odmian, i wymagają niewielkiej ilości składników bogatych w tłuszcz i cukier.
z marc
z Km inkiem
Porcje 4   Przygotowanie 15 min    Gotowanie 45 min   Kalorie 193 Tłuszcz < I g
I   Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać cebulę, czosnek i seler. Smażyć na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu (5 minut). Dodać kminek i smażyć mieszając przez minutę, by uwolnić aromat.
tyzka oliwy
I duża cebula, posiekana
I ząbek czosnku, zmiażdżony
3 łodygi selera naciowego
tyżka zmielonego kminku
700 g marchwi, cienko pokrojonej
900 ml wywaru z jarzyn
czarny pieprz
świeża kolendra do przybrania
2   Dodać marchew, wywar
i pieprz do cebuli, a następnie wszystko razem wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie (30-35 minut).
3   Odstawić patelnię z ognia i lekko ostudzić. Następnie zmiksować wszystko na gtadką masę. Przełożyć z powrotem na czystą patelnię i lekko podgrzać.
Podawać przybrane świeżą kolendra.
Та gęsto zupa z marchwi z dodatkiem kminku dziaia rozgrzewająco. Wspaniała na zimowy wieczór! by uzyskać najlepszy smak można użyć wywaru ze świeżych jarzyn. Podawać z pieczywem z razowej mąki.
pomidoro
І                               z pieczoną
3  czerwone lub pomarańczowe papryki, bez pestek, przekrojone na pót
1  nieobrana cebula, przekrojona na pót
4 duże podłużne pomidory
4 ząbki czosnku, nieobrane
340 ml wywaru z jarzyn lub z kurczaka
tyzka przecieru pomidorowego
sól i czarny pieprz
2 tyżki świeżo posiekanej
pietruszki
1    Podgrzać piecyk do 200°C. Ułożyć paprykę i cebulę przekrojoną stroną do dołu na folii do pieczenia, dodać całe pomidory i czosnek. Piec okoto 30 minut, aż wszystko mocno się zrumieni i zmięknie.
2   Odstawić warzywa z czosnkiem do ostygnięcia na 10 min i obrać, Zmiksować z połową wywaru na gładko.
3  Wyłożyć zmiksowane warzywa do płaskiego garnka, dodać resztę wywaru
i pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku i posypać pietruszką tuż przed podaniem.
Zupa smakuje równie dobrze, jak wygląda. Podawać z bulką typu ciabatta, podgrzaną w piecyku.
Porcje 4    Przygotowanie 15 min plus 10 min chłodzenia Gotowanie 35 min   Kalorie 63   Tłuszcz ilości śladowe
ze  szpirfakiem  / serkiem kozim
Porcje 6   Przygotowanie 15 min   Gotowanie / 5 min   Kalorie 203 Tłuszcz 3g
120 g suszonych pomidorów w zalewie, odcedzonych, plus 2 tyżki oliwy z zalewy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1  ząbek czosnku, grubo posiekany
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku i pół łyżeczki suszonego tymianku
200 g młodego szpinaku
6 małych krążków pity lub pizzy
6 pomidorów winogronowych (pomidorki o przeciętnej średnicy 2,5 cm), pokrojonych w ćwiartki
100 g koziego sera, pokrojonego w plastry
łyżka ziarna sezamowego
1   Podgrzać piecyk do 230°C. Zmiksować suszone pomidory, pastę pomidorową i czosnek. Wmieszać tymianek.
2   Doprowadzić do wrzenia wodę w garnku, zanurzyć szpinak, wyjąć i odświeżyć w misce z zimną wodą. Odcedzić i pokropić z wierzchu oliwą z zalewy.
3   Posmarować pity masą pomidorowo--czosnkową i nałożyć szpinak. Posypać cząstkami winogronowych pomidorków, serem i sezamem. Piec 10 minut, aż ser się częściowo roztopi i zbrązowieje.
Prawie każdy lubi pizzę, a takie minipizze przygotowuje się naprawdę szybko. Można dodać różne inne składniki według gustu... anchois, salami, czerwoną paprykę lub oliwki.
satatk
Porcje 4   Przygotowanie 15 min   Kalorie 240  Tłuszcz 14 g
170 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej
4 todygi selera naciowego, pokrojone w talarki
150 g ostrego żółtego sera, pokrojonego w kostkę (I cm3)
90 g czerwonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
2 czerwone jabłka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojone w kostkę
1    Żeby sporządzić sos, należy wymieszać jogurt, majonez, sok z cytryny lub ocet i przyprawy. W dużej misce połączyć kapustę, seler, ser, winogrona i jabłko i wymieszać z sosem.
2   Rozłożyć listki sałaty na talerzach i nałożyć na nie sałatkę. Posypać makiem przed podaniem.
Czerwona kapusta, winogrona, jabika i ser przyprawione gęstym sosem cytrynowym tworzą wyśmienitą sałatkę! Ale jeśli nie ma czasu na przyrządzenie sosu, można dodać gotowy.
I rzymska sałata, porwana
łyżeczka maku
Sos
150 g naturalnego odtłuszczonego jogurtu
2 łyżki odtłuszczonego majonezu
łyżeczka świeżego soku z cytryny lub białego octu winnego
czarny pieprz

W
z ostrym  serem
І         І
:z soczewicą
Porcje 4   Przygotowanie 30 min  Gotowanie 40 min   Kalorie 231   Tłuszcz < I g
100 g soczewicy
1  kg podłużnych pomidorów
tyżka oliwy
2 cebule, pokrojone
2 łyżki puree z suszonych pomidorów w oleju
750 ml wywaru z jarzyn
1  listek laurowy czarny pieprz
3  łyżki pokrojonej
świeżej bazylii, plus parę                  ,  SoczewiCę opłukać, odcedzić i włożyć
listków do przybrania                      do rondla z gotującą wodą. Podgrzewać pod
przykryciem 25 minut, az zmięknie. Odcedzić, opłukać i odstawić.
2  Włożyć pomidor/ do miski, zalać wrzątkiem, zostawić na pół minuty
i odcedzić. Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić w kostkę. W dużym rondlu podgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu (10 minut). Mieszając, dodać pomidory, pomidorowe puree, wywar, listek laurowy i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się ugotują (przez 25 minut).
3   Odstawić rondel z ognia i poczekać parę minut aż przestygnie. Wyjąć listek laurowy i zmiksować zupę na gładki krem. Wyłożyć do czystego rondla, wymieszać z soczewicą i posiekaną bazylią. Podgrzać na niewielkim ogniu. Zupę podawać przybraną świeżą bazylią.
Niewiele potraw może dorównać aromatycznemu połączeniu bazylii...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin