praca zbiorowa dobra kuchnia zak�adka i001 spis tre�ci i001 spis tre�ci i002 przedmowa i003 jak �ywi� i dlaczego co musimy otrzyma� z po�ywienia i004 po�ywienie jako �r�d�o energii i005 po�ywienie jako �r�d�o sk�adnik�w budulcowych i006 po�ywienie jako �r�d�o sk�adnik�w warunkuj�cych w�a�ciwe funkcjonowanie ustroju i007 skutki nieprawid�owego �ywienia i008 produkty - �r�d�em sk�adnik�w pokarmowych t001 tabela 1 produkty spo�ywcze jako �r�d�o sk�adnik�w od�ywczych t002 tabela 2 dzienne normy produkt�w (w dekagramach) dla poszczeg�lnych grup ludzi t003 tabela 3 dzienna racja pokarmowa (w dekagramach) dla rodziny, sk�adaj�cej si� z 5 os�b: t004 tabela 4 tabela produkt�w zast�pczych w gramach, 100 gram produktu mo�na zast�pi� i009 jak od�ywia� si� na co dzie� zasady planowania �ywienia t005 tabela 5 przyk�adowe tygodniowe jad�ospisy na 4 pory roku i010 prawid�owe �ywienie nie musi by� kosztowne i011 modyfikacja �ywienia do potrzeb chorego t006 tabela 6 przyk�ad dostosowania dziennego jad�ospisu cz�owieka zdrowego do potrzeb chorego z przewlek�ym schorzeniem przewodu pokarmowego i012 g��wne wady �ywienia i013 sposoby poprawy �ywienia i014 dobra organizacja �ywienia to oszcz�dno�� czasu, si� i pieni�dzy i015 kuchnia nowoczesnej gospodyni i016 urz�dzenia wodne i kanalizacyjne i017 urz�dzenia grzewcze i018 o�wietlenie i wentylacja i019 �ciany, pod�ogi, okna i020 rozmieszczenie urz�dze� i mebli kuchennych i021 wyposa�enie w sprz�t gospodarski i022 naczynia kuchenne i023 narz�dzia kuchenne i024 zastawa sto�owa i025 bielizna i sprz�t porz�dkowy t007 tabela 7 wykaz sprz�tu gospodarskiego t007 tabela 7 wykaz sprz�tu gospodarskiego i026 miejsce do przechowywania produkt�w i027 spi�arnia i028 piwnica i029 ch�odziarka (lod�wka) t008 tabela 8 temperatura i okresy przechowywania produkt�w w lod�wce i030 miejsce spo�ywania posi�k�w i031 zasady organizacji �ywienia rodziny i032 jak planowa� i organizowa� zakupy i033 jak organizowa� sporz�dzanie posi�k�w i034 wsp�udzia� cz�onk�w rodziny w czynno�ciach gospodarskich i035 higiena na co dzie� i036 drobnoustroje i warunki ich rozwoju i037 jak post�powa�, by nie dopu�ci� do zatru� pokarmowych i038 chemia a zdrowie i039 tworzywa sztuczne i040 �rodki szkodnikob�jcze pestycydy i041 dobrze gotowa� wcale nie jest trudno i042 unikajmy strat sk�adnik�w od�ywczych t009 tabela 9 mo�liwo�ci strat sk�adnik�w od�ywczych pod wp�ywem r�nych czynnik�w i043 zasady sporz�dzania potraw i044 przygotowanie wst�pne produkt�w i045 obr�bka termiczna i046 doprawianie i wyko�czanie potraw i047 porcjowanie i wydawanie potraw i048 receptura i jej wykorzystanie co to jest receptura i049 je�li w domu nie ma wagi t010 tabela 10 zamiana jednostek obj�to�ci (szklanki, �y�ki) �y�eczki na jednostki wagowe (dkg) i050 zupy i dodatki do zup - wiadomo�ci og�lne i051 wywary i roso�y 001 wywar jarzynowy 002 wywar jarzynowo-mi�sny 003 wywar grzybowy 004 ros� jarski 005 ros� z wo�owiny 006 ros� z kury 007 ros� rybny i052 zupy czyste 008 barszcz czysty 009 barszcz czysty postny 010 zupa grzybowa czysta 011 zupa pomidorowa czysta 012 zupa jarzynowa julienne i053 krupniki 013 krupnik z kaszy j�czmiennej 014 krupnik z ry�u i054 zupy zag�szczane 015 zupa koperkowa 016 zupa szczawiowa 017 zupa pomidorowa 018 zupa cytrynowa 019 zupa kalafiorowa 020 zupa szparagowa 021 zupa og�rkowa 022 zupa neapolita�ska 023 barszcz ukrai�ski 024 zupa z botwiny 025 ch�odnik z mleka zsiad�ego 026 zupa grzybowa ze �mietan� 027 zupa grzybowa zasma�ana 028 zupa ziemniaczana 029 zupa ziemniaczana przecierana 030 zupa grochowa 031 kapu�niak z kapusty s�odkiej 032 kapu�niak z kapusty kwaszonej 033 zupa jarzynowa 034 �ur i055 zupy - kremy 035 krem z marchwi 036 krem z seler�w 037 krem z kalafior�w 038 krem z groszku zielonego i056 zupy owocowe 039 zupa z rabarbaru 040 zupa z jab�ek 041 zupa z truskawek 042 zupa wi�niowa 043 zupa ze �liwek suszonych i057 dodatki do zup 044 ciasto lane 045 kluski grysikowe 046 makaron do roso�u 047 grzybek do zup 048 kostka z kaszy manny 049 uszka do barszczu 050 paszteciki z ciasta p�francuskiego 051 grzanki z b�ki 052 groszek ptysiowy 053 diablotki i058 sosy i059 sosy gor�ce 054 sos �mietanowy bia�y 055 sos koperkowy 056 sos chrzanowy 057 sos pomidorowy 058 sos og�rkowy 059 sos jarzynowy 060 sos z sera ��tego 061 sos cebulowy bia�y soubisse 062 sos cebulowy rumiany 063 sos pieczarkowy 064 sos z grzyb�w suszonych 065 sos owocowy do mi�sa 066 sos polski szary 067 sos beszamelowy i060 sosy zimne 068 sos majonezowy 069 sos majonezowy na zasma�ce 070 sos tatarski 071 sos chrzanowy na zimno 072 sos remoulade 073 sos szczypiorkowy 074 sos cumberland i061 sosy podawane na zimno lub gor�co 075 sos waniliowy 076 sos kakaowy 077 sos z wina bia�ego 078 sos owocowy 079 sos morelowy 080 sos z jag�d czarnych 081 sos z powide� 082 sos ze �liwek suszonych 083 sos malinowo-porzeczkowy i062 potrawy z mi�sa wiadomo�ci og�lne i063 ocena towaroznawcza i064 przechowywanie mi�sa i czynno�ci przygotowawwcze i065 mi�sa gotowane 084 sztuka mi�sa 085 kura z roso�u (w rosole) 086 kura w galarecie 087 galaretki porcjowe z drobiu 088 potrawka z ciel�ciny (kury, brojlera, kr�lika) 089 sos potrawkowy 090 ozory gotowane 091 ozory w galarecie 092 mi�sa na zimno w galarecie 093 flaki 094 pulpety 095 g�sia szyjka nadziewana i066 mi�sa duszone 096 piecze� duszona ciel�ca(wo�owa, wieprzowa z dziczyzny) 097 zrazy wo�owe (z grzybami) 098 zrazy wieprzowe (ciel�ce) z papryk� 099 zrazy w sosie �mietanowym 100 zrazy w sosie pomidorowym 101 zrazy w sosie jarzynowym 102 zrazy ciel�ce po w�giersku 103 zrazy w sosie pieczarkowym 104 zrazy zawijane 105 zrazy po warszawsku 106 zrazy z mas� pikantn� 107 zrazy z mas� z w�tr�bki 108 zrazy z boczkiem i og�rkiem kwaszonym 109 gulasz wieprzowy (wo�owy, ciel�cy, z baraniny, koniny, dziczyzny, podrob�w) 110 gulasz segedy�ski 111 cynaderki 112 kuropatwy duszone w sosie �mietanowym i067 mi�sa pieczone 113 piecze� ciel�ca (wo�owa, wieprzowa, barania, z dziczyzny) 114 kotlety schabowe (kie�basa zwyk�a, w�tr�bka) na ro�nie 115 kie�basa bia�a pieczona w piekarniku 116 pol�dwica po angielsku 117 rostbef po angielsku 118 piecze� barania po angielsku 119 piecze� z sarny (jelenia) 120 zaj�c po polsku 121 kurcz� po polsku 122 kaczka pieczona z jab�kami 123 g� nadziewana kasz� 124 indyk nadziewany w�tr�bk� 125 indyk z nadzieniem na s�odko i068 mi�sa sma�one mi�sa sma�one saute 126 bewsztyk z pol�dwicy po angielsku 127 rumsztyk 128 brizol 129 stek barani (wieprzowy, ciel�cy) 130 medalion ciel�cy na grzance 131 filety wo�owe (ko�skie) na grzankach 132 kotlety schabowe saute z kostk� 133 filety z sarniny 134 kotlety baranie z combru 135 w�tr�bka saute 136 nerki ciel�ce saute 137 m�d�ek po polsku 1 138 m�d�ek po polsku 2 mi�sa sma�one panierowane 139 sznycle ciel�ce po wiede�sku 140 kotlety ciel�ce 141 kotlety ciel�ce z g�rki 142 kotlety schabowe panierowane 143 w�troba panierowana 144 kotlety de volaille 145 brojler po wiede�sku 146 n�ki ciel�ce sma�one w cie�cie 147 mostek ciel�cy sma�ony w cie�cie i069 potrawy z mielonej masy mi�snej 148 pulpety dietetyczne 149 zrazy mielone duszone150 piecze� rzymska (klops) 150 piecze� rzymska (klops) 151 piecze� rzymska nadziewana jajami 152 befsztyk mielony 153 kotlety mielone154 kotlety mielone ciel�ce i070 potrawy p�mi�sne 154 kotlety mielone ciel�ce 155 ciel�cina (kura, brojler) z marchewk� i selerami 156 ciel�cina (kura, brojler) z ziemniakami i groszkiem zielonym 157 ciel�cina (kura, brojler, baranina chuda) ze szpinakiem 158 ciel�cina (wo�owina, wieprzowina) z fasolk� szparagow� 159 wieprzowina z porami 160 wieprzowina z mro�onk� giuwecz 161 ciel�cina (wo�owina, wiprzowina, kura, brojler) 162 wieprzowina (baranina) zapiekana z kapust� kwaszon� 163 bigos 164 kalarepa z pulpetami 165 golonka z fasol� (grochem) 166 serca wieprzowe (ciel�ce, wo�owe) z ziemniakami i szpinakiem 167 par�wki (kie�basa par�wkowa, serdelowa) z fasol� 168 kotlety z ciel�ciny (wo�owiny, wieprzowiny) i kapusty 169 go��bki 170 papryka nadziewana mi�sem i ry�em 171 kabaczki (pomidory) nadziewane mi�sem 172 zapiekanka z mi�sa mielonego kabaczk�w i ziemniak�w 173 szynka zapiekana z makaronem 174 mi�so z makaronem a la piero�ki 175 risotto i071 potrawy z ryb i072 ryby dost�pne na rynku i073 ocena jako�ci ryb i074 zabijanie ryb. i075 patroszenie ryb i076 dzielenie tuszek rybnych i077 doprawianie ryb i078 ryby gotowane 176 galareta do zalewania ryb 177 ryba po kapita�sku 178 galaretki porcjowe z ryby (tymbaliki) 179 ryba w sosie zielonym 180 ryba gotowana z mas�em i jajami 181 ryba gotowana w sosie z warzywami i079 ryby duszone 182 leszcz po bia�ostocku 183 filety z dorsza po mazursku 184 filety z dorsza zapiekane w �mietanie 185 szczupak po staropolsku 186 bigosik z lina 187 karp po parysku 188 potrawka z leszcza i080 ryby sma�one 189 leszcz sma�ony po rybacku 190 p�astuga w cie�cie pikantnym 191 karmazyn panierowany sma�ony 192 halibut na spos�b francuski 193 �led� �wie�y w zalewie i081 ryby pieczone 194 ruloniki pieczone ze �ledzi 195 karmazyn pieczony w pergaminie 196 oko� po kaszubsku 197 szasz�yk ze �ledzi 198 karp w sosie chrzanowym 199 halibut po my�liwsku i082 zapiekanki rybne 200 ryba zapiekana z makaronem 201 ryba zapiekana z warzywami 202 �ledzie zapiekane z ziemniakami i grzybami i083 potrawy z mielonej masy rybnej 203 budy� z ryb 204 knedle ziemniaczane z farszem rybnym 205 sznycle rybne206 rolada z wk�adk� z jaj 206 rolada z wk�adk� z jaj 207 pulpety rybne 208 kulki rybne na grzankach i084 potrawy z jaj i085 jaja i przetwory z jaj wyst�puj�ce na rynku i086 przechowywanie jaj i087 zastosowanie jaj w �ywieniu i088 przygotowanie jaj do u�ycia i089 jaja gotowane jaja na twardo jaja gotowane bez skorupek i w skorupkach 209 jaja na mi�kko 210 jaja na twardo 211 jaja w "koszulkach" 212 jaja gotowane na parze i090 jjaja sma�one i091 jaja sadzone 213 jaja sadzonei092 jajecznice i092 jajecznice 214 jajecznica zwyk�a 215 jajecznica z pomidorami 21...
dotkad