Dobra kuchnia - 1001 starych i sprawdzonych przepisów domowych.txt

(1034 KB) Pobierz
praca zbiorowa

dobra kuchnia
zak�adka
i001 spis tre�ci
i001 spis tre�ci
i002 przedmowa
i003 jak �ywi� i dlaczego co musimy otrzyma� z po�ywienia
i004 po�ywienie jako �r�d�o energii	
i005 po�ywienie jako �r�d�o sk�adnik�w budulcowych 
i006 po�ywienie jako �r�d�o sk�adnik�w warunkuj�cych w�a�ciwe funkcjonowanie      
     ustroju
i007 skutki nieprawid�owego �ywienia
i008 produkty - �r�d�em sk�adnik�w pokarmowych
t001 tabela 1 produkty spo�ywcze jako �r�d�o sk�adnik�w od�ywczych
t002 tabela 2 dzienne normy produkt�w (w dekagramach) dla poszczeg�lnych grup          
     ludzi
t003 tabela 3 dzienna racja pokarmowa (w dekagramach) dla rodziny, sk�adaj�cej 
     si� z 5 os�b: 
t004 tabela 4 tabela produkt�w zast�pczych w gramach, 100 gram produktu mo�na 
     zast�pi�
i009 jak od�ywia� si� na co dzie� zasady planowania �ywienia
t005 tabela 5 przyk�adowe tygodniowe jad�ospisy na 4 pory roku
i010 prawid�owe �ywienie nie musi by� kosztowne
i011 modyfikacja �ywienia do potrzeb chorego
t006 tabela 6 przyk�ad dostosowania dziennego jad�ospisu cz�owieka  zdrowego do 
     potrzeb chorego z przewlek�ym schorzeniem przewodu pokarmowego
i012 g��wne wady �ywienia
i013 sposoby poprawy �ywienia
i014 dobra organizacja �ywienia to oszcz�dno�� czasu, si� i pieni�dzy
i015 kuchnia nowoczesnej gospodyni
i016 urz�dzenia wodne i kanalizacyjne
i017 urz�dzenia grzewcze
i018 o�wietlenie i wentylacja
i019 �ciany, pod�ogi, okna
i020 rozmieszczenie urz�dze� i mebli kuchennych
i021 wyposa�enie w sprz�t gospodarski
i022 naczynia kuchenne
i023 narz�dzia kuchenne
i024 zastawa sto�owa
i025 bielizna i sprz�t porz�dkowy
t007 tabela 7 wykaz sprz�tu gospodarskiego
t007 tabela 7 wykaz sprz�tu gospodarskiego
i026 miejsce do przechowywania produkt�w
i027 spi�arnia
i028 piwnica
i029 ch�odziarka (lod�wka)
t008 tabela 8 temperatura i okresy przechowywania produkt�w w lod�wce
i030 miejsce spo�ywania posi�k�w
i031 zasady organizacji �ywienia rodziny
i032 jak planowa� i organizowa� zakupy
i033 jak organizowa� sporz�dzanie posi�k�w
i034 wsp�udzia� cz�onk�w rodziny w czynno�ciach gospodarskich
i035 higiena na co dzie�
i036 drobnoustroje i warunki ich rozwoju
i037 jak post�powa�, by nie dopu�ci� do zatru� pokarmowych
i038 chemia a zdrowie
i039 tworzywa sztuczne
i040 �rodki szkodnikob�jcze pestycydy
i041 dobrze gotowa� wcale nie jest trudno
i042 unikajmy strat sk�adnik�w od�ywczych
t009 tabela 9 mo�liwo�ci strat sk�adnik�w od�ywczych pod wp�ywem r�nych 
     czynnik�w
i043 zasady sporz�dzania potraw
i044 przygotowanie wst�pne produkt�w
i045 obr�bka termiczna
i046 doprawianie i wyko�czanie potraw
i047 porcjowanie i wydawanie potraw
i048 receptura i jej wykorzystanie co to jest receptura
i049 je�li w domu nie ma wagi
t010 tabela 10 zamiana jednostek obj�to�ci (szklanki, �y�ki) �y�eczki na 
     jednostki wagowe (dkg)
i050 zupy i dodatki do zup - wiadomo�ci og�lne
i051 wywary i roso�y
001 wywar jarzynowy
002 wywar jarzynowo-mi�sny
003 wywar grzybowy
004 ros� jarski
005 ros� z wo�owiny
006 ros� z kury
007 ros� rybny
i052 zupy czyste
008 barszcz czysty
009 barszcz czysty postny
010 zupa grzybowa czysta
011 zupa pomidorowa czysta
012 zupa jarzynowa julienne
i053 krupniki
013 krupnik z kaszy j�czmiennej
014 krupnik z ry�u
i054 zupy zag�szczane
015 zupa koperkowa
016 zupa szczawiowa
017 zupa pomidorowa
018 zupa cytrynowa
019 zupa kalafiorowa
020 zupa szparagowa
021 zupa og�rkowa
022 zupa neapolita�ska
023 barszcz ukrai�ski
024 zupa z botwiny
025 ch�odnik z mleka zsiad�ego
026 zupa grzybowa ze �mietan�
027 zupa grzybowa zasma�ana
028 zupa ziemniaczana
029 zupa ziemniaczana przecierana
030 zupa grochowa
031 kapu�niak z kapusty s�odkiej
032 kapu�niak z kapusty kwaszonej
033 zupa jarzynowa
034 �ur
i055 zupy - kremy
035 krem z marchwi
036 krem z seler�w
037 krem z kalafior�w
038 krem z groszku zielonego
i056 zupy owocowe
039 zupa z rabarbaru
040 zupa z jab�ek
041 zupa z truskawek 
042 zupa wi�niowa 
043 zupa ze �liwek suszonych 
i057 dodatki do zup
044 ciasto lane
045 kluski grysikowe
046 makaron do roso�u
047 grzybek do zup
048 kostka z kaszy manny
049 uszka do barszczu
050 paszteciki z ciasta p�francuskiego
051 grzanki z b�ki
052 groszek ptysiowy
053 diablotki
i058 sosy
i059 sosy gor�ce
054 sos �mietanowy bia�y
055 sos koperkowy
056 sos chrzanowy
057 sos pomidorowy
058 sos og�rkowy
059 sos jarzynowy
060 sos z sera ��tego
061 sos cebulowy bia�y soubisse
062 sos cebulowy rumiany
063 sos pieczarkowy
064 sos z grzyb�w suszonych
065 sos owocowy do mi�sa
066 sos polski szary
067 sos beszamelowy
i060 sosy zimne
068 sos majonezowy
069 sos majonezowy na zasma�ce
070 sos tatarski
071 sos chrzanowy na zimno
072 sos remoulade
073 sos szczypiorkowy
074 sos cumberland
i061 sosy podawane na zimno lub gor�co
075 sos waniliowy
076 sos kakaowy
077 sos z wina bia�ego
078 sos owocowy
079 sos morelowy
080 sos z jag�d czarnych
081 sos z powide�
082 sos ze �liwek suszonych
083 sos malinowo-porzeczkowy
i062 potrawy z mi�sa wiadomo�ci og�lne
i063 ocena towaroznawcza
i064 przechowywanie mi�sa i czynno�ci przygotowawwcze
i065 mi�sa gotowane
084 sztuka mi�sa
085 kura z roso�u (w rosole)
086 kura w galarecie
087 galaretki porcjowe z drobiu
088 potrawka z ciel�ciny (kury, brojlera, kr�lika)
089 sos potrawkowy
090 ozory gotowane
091 ozory w galarecie
092 mi�sa na zimno w galarecie
093 flaki
094 pulpety
095 g�sia szyjka nadziewana
i066 mi�sa duszone
096 piecze� duszona ciel�ca(wo�owa, wieprzowa z dziczyzny)
097 zrazy wo�owe (z grzybami)
098 zrazy wieprzowe (ciel�ce) z papryk�
099 zrazy w sosie �mietanowym
100 zrazy w sosie pomidorowym
101 zrazy w sosie jarzynowym
102 zrazy ciel�ce po w�giersku
103 zrazy w sosie pieczarkowym
104 zrazy zawijane
105 zrazy po warszawsku
106 zrazy z mas� pikantn�
107 zrazy z mas� z w�tr�bki
108 zrazy z boczkiem i og�rkiem kwaszonym
109 gulasz wieprzowy (wo�owy, ciel�cy, z baraniny, koniny, dziczyzny, podrob�w)
110 gulasz segedy�ski
111 cynaderki
112 kuropatwy duszone w sosie �mietanowym
i067 mi�sa pieczone
113 piecze� ciel�ca (wo�owa, wieprzowa, barania, z dziczyzny)
114 kotlety schabowe (kie�basa zwyk�a, w�tr�bka) na ro�nie
115 kie�basa bia�a pieczona w piekarniku
116 pol�dwica po angielsku
117 rostbef po angielsku
118 piecze� barania po angielsku
119 piecze� z sarny (jelenia)
120 zaj�c po polsku
121 kurcz� po polsku
122 kaczka pieczona z jab�kami
123 g� nadziewana kasz�
124 indyk nadziewany w�tr�bk�
125 indyk z nadzieniem na s�odko
i068 mi�sa sma�one
     mi�sa sma�one saute
126 bewsztyk z pol�dwicy po angielsku
127 rumsztyk
128 brizol
129 stek barani (wieprzowy, ciel�cy)
130 medalion ciel�cy na grzance
131 filety wo�owe (ko�skie) na grzankach
132 kotlety schabowe saute z kostk�
133 filety z sarniny
134 kotlety baranie z combru
135 w�tr�bka saute
136 nerki ciel�ce saute
137 m�d�ek po polsku 1
138 m�d�ek po polsku 2
    mi�sa sma�one panierowane
139 sznycle ciel�ce po wiede�sku
140 kotlety ciel�ce
141 kotlety ciel�ce z g�rki
142 kotlety schabowe panierowane
143 w�troba panierowana
144 kotlety de volaille
145 brojler po wiede�sku
146 n�ki ciel�ce sma�one w cie�cie
147 mostek ciel�cy sma�ony w cie�cie
i069 potrawy z mielonej masy mi�snej
148 pulpety dietetyczne
149 zrazy mielone duszone150 piecze� rzymska (klops)
150 piecze� rzymska (klops)
151 piecze� rzymska nadziewana jajami
152 befsztyk mielony
153 kotlety mielone154 kotlety mielone ciel�ce
i070 potrawy p�mi�sne
154 kotlety mielone ciel�ce
155 ciel�cina (kura, brojler) z marchewk� i selerami
156 ciel�cina (kura, brojler) z ziemniakami i groszkiem zielonym
157 ciel�cina (kura, brojler, baranina chuda) ze szpinakiem
158 ciel�cina (wo�owina, wieprzowina) z fasolk� szparagow�
159 wieprzowina z porami
160 wieprzowina z mro�onk� giuwecz
161 ciel�cina (wo�owina, wiprzowina, kura, brojler)
162 wieprzowina (baranina) zapiekana z kapust� kwaszon�
163 bigos
164 kalarepa z pulpetami
165 golonka z fasol� (grochem)
166 serca wieprzowe (ciel�ce, wo�owe) z ziemniakami i szpinakiem
167 par�wki (kie�basa par�wkowa, serdelowa) z fasol�
168 kotlety z ciel�ciny (wo�owiny, wieprzowiny) i kapusty
169 go��bki
170 papryka nadziewana mi�sem i ry�em
171 kabaczki (pomidory) nadziewane mi�sem
172 zapiekanka z mi�sa mielonego kabaczk�w i ziemniak�w
173 szynka zapiekana z makaronem
174 mi�so z makaronem a la piero�ki
175 risotto
i071 potrawy z ryb
i072 ryby dost�pne na rynku
i073 ocena jako�ci ryb
i074 zabijanie ryb.
i075 patroszenie ryb
i076 dzielenie tuszek rybnych
i077 doprawianie ryb
i078 ryby gotowane
176 galareta do zalewania ryb
177 ryba po kapita�sku
178 galaretki porcjowe z ryby (tymbaliki)
179 ryba w sosie zielonym
180 ryba gotowana z mas�em i jajami
181 ryba gotowana w sosie z warzywami
i079 ryby duszone
182 leszcz po bia�ostocku
183 filety z dorsza po mazursku
184 filety z dorsza zapiekane w �mietanie
185 szczupak po staropolsku
186 bigosik z lina
187 karp po parysku
188 potrawka z leszcza
i080 ryby sma�one
189 leszcz sma�ony po rybacku
190 p�astuga w cie�cie pikantnym
191 karmazyn panierowany sma�ony
192 halibut na spos�b francuski
193 �led� �wie�y w zalewie
i081 ryby pieczone
194 ruloniki pieczone ze �ledzi
195 karmazyn pieczony w pergaminie
196 oko� po kaszubsku
197 szasz�yk ze �ledzi
198 karp w sosie chrzanowym
199 halibut po my�liwsku
i082 zapiekanki rybne
200 ryba zapiekana z makaronem
201 ryba zapiekana z warzywami
202 �ledzie zapiekane z ziemniakami i grzybami
i083 potrawy z mielonej masy rybnej
203 budy� z ryb
204 knedle ziemniaczane z farszem rybnym
205 sznycle rybne206 rolada z wk�adk� z jaj
206 rolada z wk�adk� z jaj
207 pulpety rybne
208 kulki rybne na grzankach
i084 potrawy z jaj
i085 jaja i przetwory z jaj wyst�puj�ce na rynku
i086 przechowywanie jaj
i087 zastosowanie jaj w �ywieniu
i088 przygotowanie jaj do u�ycia
i089 jaja gotowane jaja na twardo jaja gotowane bez skorupek i w skorupkach
209 jaja na mi�kko
210 jaja na twardo
211 jaja w "koszulkach"
212 jaja gotowane na parze
i090 jjaja sma�one
i091 jaja sadzone
213 jaja sadzonei092 jajecznice
i092 jajecznice
214 jajecznica zwyk�a
215 jajecznica z pomidorami
21...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin