Kostka Alpejska
Składniki:
biszkopt:
· 4 jajka
· 3/4 szkl.mąki
· 3/4 szkl.cukru
· 2 łyżki mączki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
· 1 kost tłuszczu
· 1 puszka mleka słodzonego
· 0,5l kremowki
· 2 śmietanki fix
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· 2 łyżki cukru pudru
· 30 dkg bezy,czekolada
Sposób wykonania:
Mleko ugotować na karmel(2 godz)po ostygnięciu zmiksowac z tłuszczem (ważne- utrzeć najpierw tłuszcz a następnie dodać karmel i krótko miksować zeby nie zrobilo sie zbyt żadkie)
Na upieczony biszkopt położyć krem,ułożyć bezy i na bezy resztę kremu.
Ubić śmietanę z pudrem i cukrem waniliowym oraz smietanką fix,posmarować na wierzch i posypać potartą czekoladą
Wstawić do lodówki i życze smacznego!!!
dotkad