Żurek z jajkiem Dla ilu osób: Dla czterech Czas przyrządzenia: 60 minut Składniki * zakwas 0,5 L * pietruszka 1 szt * marchew 1 szt * cebula 1 szt * mąka 1 łyżka * kiełbasa 20 dag * olej 1 łyżka * jajka 6 szt * sól 1 łyżeczka * pieprz czarny 1 szczypta * majeranek 1 szczypta * natka pietruszki 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, zalać wodą i gotować 10 min, dalej dodać zakwas, majeranek i pół opieczonej cebuli, gotować 15 min, przyprawić i zaprawić zaprawą z mąki i wody. 1/2 cebuli posiekać i przesmażyć razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do żurku pod koniec gotowania. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić. Żurek rozlać do talerzy, posypać posiekaną natką.
Rafael666666