żurek z jajkiem.txt

(1 KB) Pobierz
Żurek z jajkiem



Dla ilu osób:
Dla czterech
Czas przyrządzenia:
60 minut

Składniki

    * zakwas 0,5 L
    * pietruszka 1 szt
    * marchew 1 szt
    * cebula 1 szt
    * mąka 1 łyżka
    * kiełbasa 20 dag
    * olej 1 łyżka
    * jajka 6 szt
    * sól 1 łyżeczka
    * pieprz czarny 1 szczypta
    * majeranek 1 szczypta
    * natka pietruszki 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia

Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, zalać wodą i gotować 10 min, dalej dodać zakwas, majeranek i pół opieczonej cebuli, gotować 15 min, przyprawić i zaprawić zaprawą z mąki i wody. 1/2 cebuli posiekać i przesmażyć razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do żurku pod koniec gotowania. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić. Żurek rozlać do talerzy, posypać posiekaną natką.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin