Kokosanki jak z cukierni.pdf

(40 KB) Pobierz
16217505 UNPDF
Kokosanki jak z cukierni
Składniki Przepis
6-7 białek (zależnie od wielkości
jajek)
300 gram wiórków kokosowych
280 gram cukru
cukier waniliowy
kilka kropli aromatu
migdałowego
cynamon do smaku
Białka ubić na prawie sztywno, wsypać cukier i
cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa zrobi się
bardzo zwarta, a kryształki cukru rozpuszczą się
(troszkę nie do końca rozpuszczonego cukru może
ewentualnie zostać, kokosanki nie powinny ponieść
wielkiego uszczerbku na zdrowiu).
Ostrożnie domieszać wiórki kokosowe, dodać olejek
i sporą szczyptę cynamonu.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać okrągłe
porcje na papier do pieczenia i delikatnie spłaszczać
na grubość niecałego centymetra. Kokosanki nie
powinny być grubsze, ponieważ mogą nie dopiec się
w środku.
Ciasteczka pieczemy pół godziny w 130-140
stopniach. Powinny zostać raczej jaśniutkie, jeśli
przyrumienią się na złoto, to znaczy że będą
chrupiące, a powinny zostać lekko gumowe i miękkie
w środku.
Po upieczeniu delikatnie odklejamy je od papieru i
zostawiamy do ostygnięcia. Są przepyszne, takie jak
sklepowe kokosanki kupowane na sztuki.
16217505.001.png 16217505.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin