Składniki:
Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody Masa toffi: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ok. 20 dag okrągłych biszkoptów Masa śmietankowa: ½ litra śmietany 30% 2 opakowania "śmietan-fix" cukier waniliowy 1-2 łyżki cukru pudru Ponadto: 2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty.
Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z "śmietan-fix".
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.
Schłodzić w lodówce.
kapciajerzy1