Papryki faszerowane z seremPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.8 slodkich papryk,400 g twarogu,100 g owczego sera (fety),1 jajo,1 lyzka oliwy,2 lyzki tartej bulki,200 g malych cukini,1 cebula,1 zabek czosnku,1 cytryna,3 lyzki pokrojonych ziol: oregano, bazylii, pietruszki,sol, pieprz.1. Cebule obrac, oplukac, posiekac. Cukinie pokroic w kostke, czosnek posiekac.2. Rozgrzac oliwe, wlozyc cebule, czosnek, cukinie oraz ziola. Smazyc 5 min.Zmniejszyc ogien, odparowac plyn.3. Twarog rozetrzec z feta, tarta bulka i jajem. Dodac podsmazona cukinie i sokz cytryny. Doprawic sola i pieprzem. Dobrze wymieszac.4. Papryki umyc, odciac wierzchy, usunac pestki, napelnic farszem, przykryc odcietymi wierzchami. Ulozyc papryki w nasmarowanym tluszczem naczyniu do zapiekania, podlac 3 lyzkami wody. Piec 1 godz w temp. 170żC.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 80.
kapciajerzy1