Grzanki z serem mozzarellaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.250 g chleba,100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej,8 lyzek maki,2 jaja,sol,oliwa do smazenia.1. Chleb pokroic na kromki o grubosci 1/2 cm. Odkroic skorke. Miekisz pokroic wkwadraty o boku 4-6 cm. W analogiczny sposob pokroic ser. Na jeden kawaleksera powinny przypadac 2 kawalki chleba.2. Wkladac ser miedzy dwa kawalki chleba. Boki tak sporzadzonych kanapek moczycw wodzie i obtaczac kilkakrotnie w mace.3. Kanapki ukladac na duzym plaskim polmisku tak, by nie stykaly sie ze soba.4. Jaja roztrzepac starannie z odrobina soli. Masa ta pokryc kanapki. Odstawicna godzine. Po uplywie tego czasu jaja powinny calkowicie wsiaknac w chleb.5. Smazyc w duzej ilosci wrzacej pliwy na jasnozloty kolor (ok. 10 min). Osaczyc z nadmiaru tluszczu. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 14.
kapciajerzy1