Polędwica wołowa na dziko.pdf
(
44 KB
)
Pobierz
70612882 UNPDF
Polędwica wołowa na dziko
Składniki
80 dag polędwicy wołowej (środkowa część), 3-4 cebule, 3-4
ząbki czosnku, pół szklanki octu winnego, pół szklanki jasnego
piwa, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, ewentualnie łyżeczka
mąki ziemniaczanej, po łyżeczce suszonego cząbru bazylii, po
kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, 3-4 listki laurowe, 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki, sól
Sposób przyrządzania
Ziele angielskie, pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu. Obraną cebulę pokroić w cienkie
plasterki. Posiekany czosnek utrzeć z cząbrem i bazylią. Ocet wymieszać z piwem
i sosem sojowym. Umytą i osuszoną polędwicę natrzeć czosnkiem z ziołami
i utłuczonymi korzeniami, ułożyć w kamiennym garnku, posypać pokruszonymi listkami
laurowymi, obłożyć plasterkami cebuli, polać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić
na 24 godz. do lodówki. Co jakiś czas przekręcać mięso, aby się równo zamarynowało.
Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym
oleju, przełożyć do rondla. Dodać cebulę, skropić marynatą, dusić pod przykryciem 35-45
min, często polewając marynatą. Pod koniec oprószyć solą. Miękkie mięso wyjąć, a sos
przetrzeć przez sito i ewentualnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej
z odrobiną wody. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami
francuskimi bądŸ śląskimi i surówką.
Plik z chomika:
kapciajerzy1
Inne pliki z tego folderu:
Pikantne curry z wołowiny.pdf
(1186 KB)
Wołowina.pdf
(403 KB)
Beuff A La Strogonoff.pdf
(30 KB)
Strogonow z polędwicy.pdf
(28 KB)
Polędwica w sosie na śmietanie.pdf
(29 KB)
Inne foldery tego chomika:
- Renata Dąbkowska Dystans 2011 REAKTYWACJA
(1)
+++Zakochaj sie po polsku
= PIOSENKI MIŁOSNE =
►♫ Leszcze
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin