Polędwica wołowa na dziko.pdf

(44 KB) Pobierz
70612882 UNPDF
Polędwica wołowa na dziko
Składniki
80 dag polędwicy wołowej (środkowa część), 3-4 cebule, 3-4
ząbki czosnku, pół szklanki octu winnego, pół szklanki jasnego
piwa, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, ewentualnie łyżeczka
mąki ziemniaczanej, po łyżeczce suszonego cząbru bazylii, po
kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, 3-4 listki laurowe, 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki, sól
Sposób przyrządzania
Ziele angielskie, pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu. Obraną cebulę pokroić w cienkie
plasterki. Posiekany czosnek utrzeć z cząbrem i bazylią. Ocet wymieszać z piwem
i sosem sojowym. Umytą i osuszoną polędwicę natrzeć czosnkiem z ziołami
i utłuczonymi korzeniami, ułożyć w kamiennym garnku, posypać pokruszonymi listkami
laurowymi, obłożyć plasterkami cebuli, polać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić
na 24 godz. do lodówki. Co jakiś czas przekręcać mięso, aby się równo zamarynowało.
Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym
oleju, przełożyć do rondla. Dodać cebulę, skropić marynatą, dusić pod przykryciem 35-45
min, często polewając marynatą. Pod koniec oprószyć solą. Miękkie mięso wyjąć, a sos
przetrzeć przez sito i ewentualnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej
z odrobiną wody. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami
francuskimi bądŸ śląskimi i surówką.
 
70612882.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin