Ozór wołowy w sosie piwnym.pdf

(51 KB) Pobierz
70612850 UNPDF
Ozór wołowy w sosie piwnym
Składniki
Ozór, cebula, 3-4 ząbki czosnku, 4 mięsiste pomidory, szklanka
jasnego piwa, kostka rosołowa, łyżka margaryny lub smalcu,
pieprz cayenne, sól
Sposób przyrządzania
Ozór wyszorować szczoteczką, opłukać, włożyć do wrzącej wody
z dodatkiem kostki rosołowej i ugotować. Miękki ozór wyjąć z
wody, lekko ostudzić, zdjąć skórę, wyciąć ślinianki. Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć
posiekaną cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz
cayenne i dusić ok. 15 min. Następnie wlać piwo, zagotować. Przelać sos do
żaroodpornego naczynia, włożyć ozór, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60
min. Jeśli sos w czasie pieczenia za bardzo zgęstnieje, dolać trochę wody. Wyjąć ozór z
sosu, pokroić w skośne, niezbyt grube plastry i ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos wlać
do sosjerki. Tak przyrządzony ozór znakomicie smakuje z ziemniakami piure lub kaszą
jęczmienną i surówką z kapusty pekińskiej lub z sałatą w sosie winegret. 100 g - 140
kcal.
 
70612850.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin