Kotlety schabowe Olgi.pdf

(47 KB) Pobierz
66447193 UNPDF
Kotlety schabowe olgi
Składniki
6 cienkich kotletów schabowych, 3 jaja, pół szklanki startego
żółtego sera, 6 porów (tylko białe części), 2 serki topione, 2/3
szklanki mąki, pół szklanki mleka, kilka łyżek oleju, łyżka masła,
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, po pół łyżki roztartej
bazylii lub tymianku, jarzynka, sól, ćwierć łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzania
Jaja, mąkę (łyżkę mąki odłożyć), żółty ser, natkę pietruszki, bazylię i sól ubijać
trzepaczką, wlewając powoli mleko, aż składniki się połączą. Odstawić na godzinę. Serki
topione włożyć do zamrażalnika. Mięso starannie zbić, lekko posolić i posypać resztą
mąki. Kotlety zanurzać w cieście i smażyć 4-5 min z obu stron na rozgrzanym oleju. Pod
koniec smażenia dodać łyżkę masła. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub niskiego
garnka wysmarowanego olejem. Na każdej porcji położyć kawałek pora przekrojonego
na pół. Schłodzone serki topione zetrzeć na tarce o dużych otworach i posypać nimi
pory. Wstawić danie do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać, aż ser się lekko
zrumieni. Podawać z frytkami lub z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem oraz
z sałatą lub sezonową surówką.
 
66447193.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin