Danie jednogarnkowe.pdf

(31 KB) Pobierz
70612944 UNPDF
Danie jednogarnkowe
Składniki
50 dag wieprzowiny (chudej golonki, od szynki lub łopatki), 10 dag wędzonego boczku,
35 dag brokułów lub jarmużu, 50 dag marchwi, 40 dag białej kapusty, cebula, 1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego, 4 łyżki kaszy wiejskiej lub perłowej, 2-3 listki laurowe, 2-3
ziarna ziela angielskiego jarzynka, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Mięso zalać zimną wodą, żeby było przykryte, i gotować, aż będzie prawie miękkie.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz opłukaną na sicie kaszę, gotować około 20
min. Włożyć poszatkowaną i opłukaną białą kapustę, gotować około 20 min. Dodać
obraną marchew, utartą na tarce o grubych oczkach, gotować jeszcze 20 min. Następnie
dołożyć umyte i pokrojone brokuły lub jarmuż i dusić, często mieszając, aż wszystkie
składniki będą miękkie. Boczek i cebulę drobno pokroić, razem usmażyć na patelni,
dodać do garnka. Można też poszczególne składniki potrawy gotować osobno (mięso
półtorej godziny, kaszę 10 min, warzywa 10 min), następnie połączyć je z boczkiem
i cebulą i razem dusić 10-15 min. Przyprawić do smaku. Potrawa powinna mieć dość
gęstą konsystencję. Smaczniejsza jest odgrzana na drugi dzień.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin