Szczupak faszerowany z folii.pdf

(36 KB) Pobierz
34420177 UNPDF
Szczupak faszerowany z folii
Składniki
szczupak (ok. 1 kg), 15-20 dag pieczarek, mała cebula, jajo,
łyżka masła, łyżka oleju, łyżka bułki tartej, ćwierć łyżeczki tymianku, kilka gałązek natki
pietruszki, koperek, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Rybę oskrobać, sprawić, wykroić oczy, skrzela i płetwy, posolić. Pieczarki drobno
pokroić, włożyć na rozgrzaną patelnię, odparować. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć
na złoto na oleju, dodać pieczarki i chwilę smażyć razem pod przykryciem na małym
ogniu, po czym zdjąć z ognia, dodać połowę masła. Gdy grzyby trochę ostygną, połączyć
je z żółtkiem, bułką tartą i tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Z białka ubić sztywną
pianę i delikatnie wymieszać z farszem. Napełnić szczupaka nadzieniem. Przyciąć
odpowiedni kawałek folii aluminiowej, nasmarować go masłem, położyć kilka gałązek
pietruszki, ułożyć na nich szczupaka, szczelnie owinąć, ułożyć w brytfannie i wstawić do
lekko nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 min w temperaturze 180-200°C. Upieczonego
szczupaka wyjąć z folii, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć drążonymi ziemniakami
z wody i posypać je koperkiem. Do tak przyrządzonego szczupaka znakomicie pasuje
każdy z sosów, o których piszemy obok. Rybę układa się na błyszczącej stronie folii
i zawija w nią. Dzięki temu nie przywrze do arkusza i szybciej się upiecze. (100 g - 100
kcal)
 
34420177.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin