Ryba w sosie piwnym.pdf

(44 KB) Pobierz
34420161 UNPDF
Ryba w sosie piwnym
Składniki
Ok. 1,5 kg świeżej ryby słodkowodnej (najlepiej karpia), 10 dag
piernika, 2 szklanki ciemnego piwa, pęczek włoszczyzny, cytryna,
cebula, 4 łyżki masła, 3 łyżki rodzynek, łyżka galaretki
porzeczkowej, 3 ziarenka pieprzu, 3 goździki, listek laurowy, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Włoszczyznę oczyścić, umyć pokroić na kawałki. Obrać cebulę, pokroić w kostkę.
Warzywa i przyprawy włożyć do garnka, wlać pół litra wody. Gotować pod przykryciem
15 min. Przecedzić wywar do drugiego garnka, wlać ciemne piwo, wrzucić pokruszony
piernik, rodzynki i połowę cytryny pokrojonej w plastry. Gotować 10 min. Rybę sprawić,
umyć i podzielić
na 8 porcji. Włożyć do sosu, dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 min. Wyjąć
kawałki ryby oraz plastry cytryny, a sos doprawić masłem, galaretką, solą, pieprzem
i sokiem z drugiej połówki cytryny. Gorące kawałki ryby ułożyć na półmisku, polać
sosem.
 
34420161.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin