Ryba pieczona.pdf
(
53 KB
)
Pobierz
34420155 UNPDF
Ryba pieczona
Składniki
1 kg karpia, tołpygi lub innej ryby, szklanka 18-proc. śmietany, 2
duże ząbki czosnku, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 czubate łyżeczki ziół
(bazylia, majeranek, tymianek), ćwierć szklanki białego
wytrawnego wina, po małym pęczku szczypiorku i natki
pietruszki, pomidor, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Sprawioną i umytą rybę pokroić w dzwonka. Cytrynę umyć, połowę zostawić do
dekoracji, a z reszty wycisnąć sok. Skropić nim rybę i odstawić na pół godziny. Czosnek
zmiażdżyć, wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzeć
kawałki ryby. Rozgrzać piekarnik do ok. 190°C. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
skropić resztą oleju i winem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30-40 minut.
Szczypiorek i połowę natki drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną. Gdy ryba zacznie
się rumienić, zalać ją śmietaną i piec jeszcze przez chwilę. Przed podaniem udekorować
natką, pomidorem i cytryną.
Plik z chomika:
kapciajerzy1
Inne pliki z tego folderu:
Ryby i owoce morza.pdf
(682 KB)
Ryby duszone z pieczarkami i cebulą.pdf
(330 KB)
Śledzie zapiekane.pdf
(54 KB)
Śledzie w pierzynce.pdf
(58 KB)
Śledzie w oleju z kaparami i cebulą.pdf
(56 KB)
Inne foldery tego chomika:
- Renata Dąbkowska Dystans 2011 REAKTYWACJA
(1)
+++Zakochaj sie po polsku
= PIOSENKI MIŁOSNE =
►♫ Leszcze
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin