Pulpety z wątróbki.pdf

(39 KB) Pobierz
70612887 UNPDF
Pulpety z wątróbki
Składniki
20 dag wątróbki cielęcej lub z drobiu, 8 dag tartej bułki, jajo, 5
dag masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Oczyszczoną wątrobę zemleć, dodać jajo, tartą bułkę, sól, pieprz, stopione masło, natkę.
Starannie wyrobić (gdyby masa była za rzadka, dodać jeszcze trochę tartej bułki).
Zwilżając często dłonie, uformować małe kuleczki, włożyć je do osolonego wrzątku i
ugotować. Podawać z rosołem lub flakami. Pulpeciki można też obtoczyć w tartej bułce,
usmażyć na rumiano na oleju i podawać jako zimną lub gorącą przystawkę. 100 g - 250
kcal.
 
70612887.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin