Quiche z ostrym salami.doc

(49 KB) Pobierz
Quiche z ostrym salami, oliwkami i kurkami

Quiche z ostrym salami, oliwkami i kurkami

Drukuj

E-mail

 

Napisał Gałucha   



Skład:
300 g mąka pszenna
2 łyżki mleka
150 g masła
100 g czarnych oliwek
8 plasterków ostrego salami
100 g sera Gorgonzola
200 g świeżych oczyszczonych i opłukanych kurek
1 cebula
łyżka suszonego oregano
parę gałązek świeżego oregano
3 jaja
150 ml śmietany słodkiej 30%
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Masło mieszamy z mąką i mlekiem zagniatając ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na grubość 1 cm. Układamy w formie wysokiej na 2 cm, nadmiar ciasta ścinamy nożem tak, aby nie wystawało ponad ramy formy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min .Cebulę kroimy w drobną kostkę przesmażamy na złoty kolor .Kurki smażymy na patelni i dodajemy do cebuli .Salami smażymy i układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu , oliwki kroimy na pół. Śmietanę i jaja mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą i pieprzem .Wyjmujemy ciasto i układamy w nim przesmażone kurki, oliwki i plastry salami. posypujemy wszystko oregano i zalewamy masą jajeczno – śmietanową. na końcu posypujemy kawałkami sera Gorgonzola. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 170 stopni przez ok. 15 – 20 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin