Quiche z ostrym salami, oliwkami i kurkami
Napisał Gałucha
Skład: 300 g mąka pszenna 2 łyżki mleka 150 g masła 100 g czarnych oliwek 8 plasterków ostrego salami 100 g sera Gorgonzola 200 g świeżych oczyszczonych i opłukanych kurek 1 cebula łyżka suszonego oregano parę gałązek świeżego oregano 3 jaja 150 ml śmietany słodkiej 30% sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Masło mieszamy z mąką i mlekiem zagniatając ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na grubość 1 cm. Układamy w formie wysokiej na 2 cm, nadmiar ciasta ścinamy nożem tak, aby nie wystawało ponad ramy formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min .Cebulę kroimy w drobną kostkę przesmażamy na złoty kolor .Kurki smażymy na patelni i dodajemy do cebuli .Salami smażymy i układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu , oliwki kroimy na pół. Śmietanę i jaja mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą i pieprzem .Wyjmujemy ciasto i układamy w nim przesmażone kurki, oliwki i plastry salami. posypujemy wszystko oregano i zalewamy masą jajeczno – śmietanową. na końcu posypujemy kawałkami sera Gorgonzola. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 170 stopni przez ok. 15 – 20 min.
kapciajerzy1