Trufle niespodzianka.doc

(368 KB) Pobierz
Trufle niespodzianka

              Trufle niespodzianka
 

na ok. 20 trufli

- 100ml śmietanki 36%
- 100g czekolady mlecznej
- 50g gorzkiej czekolady 70% kakao
- gorzkie, ciemne kakao (Van Houten)

- orzechy laskowe
- wiśnie z zalewy
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki Grand Marnier
- 2 łyżki Amaretto di Saronno

                 

 

 

 

Wykonanie:

 

Śmietankę zagotować i wylać na pokrojona czekoladę. Mieszać, aż ta się rozpuści i gdy masa będzie gładka należy ja przestudzić, a potem chłodzić w lodowce przez ok. 12 godzin. Następnie formować kulki i każda dokładnie obtoczyć w kakao. Trufle z orzechami lub wiśniami: w środek każdej trufli wcisnąć orzech laskowy (lub dobrze osuszona wisienkę). Trufle z cynamonem lub kardamonem lub Grand Marnier lub Amaretto: dodać przyprawy do gorącej jeszcze masy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin