Ciasto z rozpuszczonej czekolady.doc

(231 KB) Pobierz
Ciasto z rozpuszczonej czekolady

Ciasto z rozpuszczonej czekolady

składniki

·         17 dag czekolady deserowej

·         17 dag masła

·         15 dag cukru

·         4 jajka

·         15 dag mąki

·         masło i kakao do formy.

·         Polewa czekoladowa:

·         5 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru

·         1.3 tabliczki (13 dag) rozpuszczonej czekolady deserowej

·         5 dag masła

·         75 ml mleka (2-proc.)

             
 
sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: czekoladę połam na kawałeczki i stop w kąpieli wodnej. Odstaw, aby przestygła. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Powoli, nie przerywając mieszania, dodawaj płynną czekoladę i żółtka. Połącz z przesianą mąką i ubitymi na sztywno białkami. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, posmaruj masłem i posyp cienką warstwą kakao (nadmiar kakao strząśnij). Przygotowaną formę napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Wtedy wyjmij je z piekarnika, usuń pergamin. Ostudzony placek okrój nożem i wyjmij z formy. Zrób polewę: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewaj stopioną czekoladę i mleko, nie przerywając przy tym mieszania. Polewą pokryj ciasto. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin