babka czekoladowa łaciata.rtf

(404 KB) Pobierz

 

 

0,5 kg mąki,

35 dag cukru,

25 dag masło,

4 jaja,

1 mała szklanka mleka lub śmietany,

3 łyżki kakao,

1 paczka proszku do pieczenia,

1 paczka cukru waniliowego,

cukier puder do posypania lub czekolada do polania

 

 

Masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin